Menu Close

MARAMICE SA KOJIMA SKIDATE ŠMINKU: MNOGO VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI..

Popularne maramice nisu tako dobre ako ih koristimo svakodnevno. Nekoliko načina na koji one štete našem licu:

Isušuju kožu – Vlažne maramice i one za skidanje šminke najčešće sadrže alkohol, koji uklanja prirodna ulja i tako isušuje kožu. Osim toga, one ne mogu da uklone svu šminku sa lica, pa kada nakon čišćenja lica ovim maramicama nanesete kremu, ona neće moći da djeluje u punom kapacitetu.

Alergijska reakcija – Crvenilo i pigmentacija su vrlo česte posljedice korištenja ovih maramica, ali moguće su i teže komplikacije. Ukoliko vam je koža osjetljiva, može doći čak i do pojave plikova. Zato je veoma važno čitati i sastav maramica na pakovanju, piše Stil.kurir.rs.

Začepljuju pore i stvaraju mitisere – Paradoksalna je činjenica da ljudi koriste maramice kako bi se riješili viška masnoće, prljavštine i šminke, a nisu svjesni da upravo ovaj proizvod često može biti odgovoran za začepljene pore i pojavu mitisera.

Veza sa malignim bolestima? – Ono što ovim maramicama daje vlažnost najčešće su hemikalije. Neke studije pokazale su da parabeni, koji se često koriste u kozmetičkim proizvodima, mogu biti povezani s nastankom raka dojke, jer imitiraju svojstva estrogena i mogu da ubrzaju rast malignih ćelija, piše Bright Side.

Mogu da izazovu prerano starenje kože – Razlog je to što kada čistimo lice maramicom, pravimo grube pokrete koji koži ne prijaju, piše Stil.kurir.rs. Sve to polako dovodi do opuštene kože, bora i pigmentacije.

One ne mogu stvarno da očiste kožu – Estetičar poznatih i ekspert za zdravlje kože dr Rene Role kaže da kozmetičke maramice ne čiste kožu, već samo “razmažu bakterije, masnoće, šminku i prljavštinu svuda okolo”. Prema njegovim riječima, maramice imaju moć da razlože molekule šminke, ali to je sve. Nikada neće moći da zamijene umivanje i detaljno čišćenje, koje je obavezno na dnevnoj bazi.

Izvor: hayat.ba