Menu Close

LAKŠE DO NJEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA: Evo o čemu se radi?

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer predstavila je dijelove nacrta zakona koji bi trebalo da olakšaju sticanje njemačkog državljanstva i po kojem se, umjesto dosadašnjih osam, državljanstvo može tražiti nakon pet ili tri godine legalnog boravka. „Umjesto sadašnjih osam godina, državljanstvo će se sticati nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju veoma uspešne integracije i posle tri godine“.

Izjavila je ministarka (Socijaldemokratska partija Nemačke – SPD) u intervjuu za nekoliko nemačkih medija. Veoma uspješna integracija podrazumjeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru integraciju u radni ili obrazovni sistem zemlje,  prenosi Oslobođenje.ba.

Dogovoreni detalji zakona

„Nacrt zakona je gotov i upućen je resornim ministarstvima na provjeru“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Detalji zakona su već usaglašeni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u koalicionom sporazumu predvidjela reformu zakona o sticanju državljanstva.

Prema ovom nacrtu, djeca rođena u Njemačkoj automatski bi stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja zakonito boravi u Njemačkoj najmanje pet godina. U slučaju lica starijih od 67 godina, jezički kriterijumi biće sniženi kao uslov za sticanje državljanstva ubuduće..

A ubuduće će biti dovoljno da podnosilac zahteva „verbalno komunicira“. Lakšom procedurom za sticanje državljanstva želimo da izađemo u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje“, izjavila je Nensi Fezer.

Dvojno državljanstvo

Ona je najavila da bi trebalo lakše doći do dvojnog državljanstva, koje je trenutno zabranjeno u Njemačkoj, uz neke izuzetke. Za integraciju su mnogo važniji poznavanje jezika, obrazovanje i priznavanje demokratskog poretka od pitanja da li podnosilac zahteva ima drugo državljanstvo“, rekla je Nensi Fezer.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva pri dobijanju njemačkog smatra se najvećom preprekom za povećan upis stranaca koji već dugi niz godina žive u Njemačkoj u registar njemačkih državljana. Građani Evropske unije mogu zadržati staro državljanstvo i nakon sticanja njemačkog pasoša.

(Danas.rs)

Vezani članci