Menu Close

Krofnice premazane čokoladom

Koliko puta ste na TV-u vidjeli ovakve krofnice i poželjeli jednu baš takvu?

Napravite ih sami, pogledajte kako. Od ove mere dobije se otprilike 30 krofnica. Sastojci: 500 gr brašna, 3 kašike šećera, 1 kašičica soli, 2 žumanca, 2 kašike maslaca, 1/2 kocke svežeg kvasca, korica limuna, 250-300 ml mleka, 100 gr čokolade, mrvice po želji, 100 gr šećera u prahu.

PRIPREMA:

U posudu staviti so, šećer, brašno, žumanca, narendanu koricu limuna i maslac koji ste prethodno otopili na sobnoj temperaturi. U malo mlakog mleka stavite kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite da kvasac nadođe. Kada je kvasac nadošao dodajte ga ostalim sastojcima. Nakon toga postepeno dodajite mlako i zamesite meko testo. Testo bi trebalo da se odvaja od pusude, da se ne lepi.

Ostavite testo da nadođe, premesite ga i ponovo ostavite da odstoji. Nakon toga još jednom ga premesite i ostavite da naraste. Kada naraste izručite testo na pobrašnjenu površinu, preradite i razvucite na koru debljine prsta. Krugove vadite većom čašom, a manjom čašom vadite sredinu. Ostavite ih da narastu. Kada narastu pržite ih u vrelom ulju u poklopljenom sudu sa jedne strane. Kada ih okrenete na drugu stranu onda ih pržite bez poklopca.
Otopite čokoladu i premažite krofnice, zatim ih pospite mrvicama. Donju stranu krofni uvaljajte u šećer u prahu.

Vezani članci