Menu Close

KRALJEVSKI NAPITAK: EVO KAKO DA NAPRAVITE SIRUP OD RUŽE, PUN JE VITAMINA.

Kraljica cvijeća ruža ima i ljekovita svojstva jer njene baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve. Ayurveda ima duboko poštovanje prema ruži zbog njezine sposobnosti jačanja srca i uravnoteženja uma i emocija.

Ruža istovremeno hladi i podržava probavnu vatru (agni) te ima iscjeljujući i protuupalni učinak na probavni sustav. Zbog njezinih ljekovitih svojstava, ruža se koristi kao tonik za krv, stimulator probave, afrodizijak, regulator menstruacijskog ciklusa kod žena te za pomlađivanje kože. Poboljšava funkciju muških i ženskih reproduktivnih organa, jača potenciju te učinkovito čisti jetru, bubrege i slezenu.

U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože. Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mjesecima osvježite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahtjeva puno vremena i veliko kulinarsko umijeće.

RECEPT ZA SIRUP OD RUŽE

Tri četvrtine tegle zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža. Dodati 4 dkg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirićem, ali ne poklopcem. Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti. Zašećeriti (koliko ima litara tekućnosti, toliko je potrebno kilograma šećera) Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi. Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti. Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima.

Vezani članci