Menu Close

KORISNO: OVE NAMIRNICE SU DOBRE ZA OSTEOPOROZU..

Hrana bogata kalcijem i vitaminom D dobra je za jačanje gustoće kostiju i to su najpoznatije namirnice koje koristimo kada želimo ojačati naše kosti. Međutim i nekoliko drugih vitamina i minerala igraju važnu ulogu poput vitamina C, kalija i magnezija.

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Spada u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti. Ukoliko imate osteoporozu vaša prehrana treba biti uravnotežena i sadržavati puno svježeg voća i povrća, kao i nemasne izvore proteina. Pravilna prehrana može pomoći u sprječavanju i prevenciji osteoporoze.

Zeleno povrće – Ljudi su skloni smatrati da su mliječni proizvodi jedini izvor kalcija, a zapravo se on nalazi u mnogo različitih vrsta povrća poput kelja, zelja i kupusa. Osim toga ovo povrće sadrži i dobru količinu vitamina K, za koji se zna da dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.

Krompir – Iako je manje poznat od kalcija i vitamina D, i krompir je jako dobar za vaše kosti. On sadrži magnezij i kalij koji zajednički djeluju kako bi štitili vaše kosti. Krompir samo pecite ili kuhajte, nikako ga nemojte pržiti kako bi sačuvali njegovu zdravstvenu vrijednost. Agrumi – Svi znaju da su agrumi izvrstan izvor vitamina C. No ne znaju da i je i vitamin C jako dobar za gustinu kostiju.

Riba – Mnoge vrste masnih riba daju lijepu količinu vitamina D koji pomaže vašem tijelu i kostima. Riba također ima omega-3 masne kiseline, koje su osim za zdravlje kostiju dobre i za zglobove i kardiovaskularni sistem. Losos je kako dobar izvor kalija,a konzervirani losos sadrži kalcij. Bademi su također jako dobri jer su izvrstan izvor kalcija i kalija. Ovakva vrsta prehrane posebno je bitna tijekom zimskih mjeseci kada ne izlazite toliko često na sunce koje je važan izvor vitamina D.

Vezani članci