Menu Close

KOMŠIĆ: “Varhelyi je Dodiku omogućio da negira genocid, besmisleno je okupljanje kod njega..”

“Najava Dodika kako će se usprotiviti bilo kakvim reformama kojima bi se izmijenio dejtonski ustroj BiH, i da evropska BiH nije potrebna ukoliko nije dejtonska, jeste još jedan dokaz besmislenosti okupljanja kod Varhelyija. Predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i danas je reagirao u vezi najavljenog sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem u Briselu 6. jula, a na koji je pozvao predsjednike SDA, HDZ BiH i SNSD-a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. 

“Najava Dodika kako će se usprotiviti bilo kakvim reformama kojima bi se izmijenio dejtonski ustroj BiH, i da evropska BiH nije potrebna ukoliko nije dejtonska, jeste još jedan dokaz besmislenosti okupljanja kod Varhelyija. Jasno je da Varhelyi i Evropska komisija ne namjeravaju poduzeti ništa kako bi sankcionisali Dodika i Čovića koji blokiraju reformske zakone..

Međutim stvari su otišle toliko daleko da Dodik sam priznaje da će se usprotiviti reformama, a takav stav mu je omogućila upravo servilna politika Evropske komisije na čelu sa Varhelyiem. Omogućila mu je i da bez posljedica ponovo negira sudske presude za genocid. Dodik je jedno vrijeme to prestao da radi, ali obzirom da u Evropskoj komisiji ima zaštitnike, sada ponovo vrijeđa žrtve i izdiže se iznad zakona.

Što se tiče njegove tvrdnje da neko neće biti u BiH, ako ona nije dejtonska, odnosno da neko neće biti u BiH ako se krenu provoditi ključne reforme, mogu reći da Dodik i ne mora biti u BiH, kao što ne mora biti ni u Predsjedništvu iz kojeg bježi jer je poražen u svim ključnim političkim bitkama, a na aparatima ga još jedino održava proruski režim koji je Varhelyija instalirao u Evropsku komisiju”, naveo je Komšić. 

(Slobodna-b)

Vezani članci