Menu Close

Koliko je feta sir dobar za naše zdravlje..

Feta sir je ukusan i hranjiv dodatak u prehrani, ali koliko je zapravo dobar za naše zdravlje, u čemu se ogledaju njegove zdravstvene koristi?

Nezamjenjiv u mediteranskoj kuhinji, feta sir je ukras svake trpeze. Ima manje masti i kalorija od tvrdih sireva poput parmezana – 100 grama sadrži 264 kalorije. Sadrži vitamine A, B i K, željezo, magnezij, dobar je za kosti jer ima duplo više kalcija nego fosfora. Obiluje dobrim bakterijama koje mogu ojačati imuni sistem i stanje digestivnog trakta.

Izvorno se pravi od ovčijeg i kozijeg mlijeka, ima jak i oštar ukus i kremastu teksturu. Feta je bijeli, slani, drobljivi sir iz Grčke koji se tradicionalno proizvodi od ovčjeg mlijeka i obično se pravi u kockama. Možete pronaći neke sorte koje su mješavina ovčjeg i kozjeg mlijeka, ali sigurno da nećete naći grčku fetu napravljenu od kravljeg mlijeka, navodi Bbcgoodfood.com.

Da bi se sir nazivao feta sirom mora sadržavati minimalno 70 posto ovčjeg mlijeka koje mora potjecati od lokalnih pasmina ovaca i koza koje se tradicionalno uzgajaju na pašnjacima iz određenih dijelova Grčke. Ne može sadržavati nikakve aditive ili konzervanse. Odličan je u kombinaciji sa maslinovim uljem, bosiljkom, origanom, kao grilan, ali i u salati sa lubenicom i nanom.

Feta sadrži 250 kalorija na 100 grama sira. To je oko 50 posto vode sa 16 grama bjelančevina, 2 grama ugljikohidrata, 20 grama masti i to 14 grama zasićenih i 6 grama nezasićenih masti. Preporučeni dnevni unos za odrasle je 70 grama masti od čega iznos zasićenih masti treba biti manji od 20 grama. 30 grama feta sira sadrži oko 6 grama masti od kojih je 4 grama zasićenih, što znači da se lako uklapaju u uravnoteženu i raznoliku prehranu.

Feta sir je dobar izvor proteina, kalcija i fosfora, a oboje je potrebno za jake kosti i zube. Feta sir je također dobar izvor niacina i vitamina B12 koji pomaže tijelu da dobije energiju iz hrane koju jedemo. Feta sir se može dodavati u salatu, tjesteninu ili uz pečeno povrće. Oni koji su alergični na fetu mogu nakon konzumiranja sira osjetiti simptome poput kašlja, kihanja ili svrbeži.

Vezani članci