Menu Close

Kod kojih se sve bolesti može upotrebiti bokvica kao lek

Bokvica uskolisna

bokvica ženska

Opis biljke: Bokvica je visegodisnja zeljasta biljka ciji listovi formiraju prizemnu rozetu.Listovi su uski, dugi i siljasti, na kratkim drskama. Cvjetne drske su duze od listova, zavrsavaju kratkom klasastom cvasti. Cvjetovi su bjelicasti. Sjeme je sitno, smeđe boje,

Nalazista: Bokvica je jedna od najcescis biljaka kod nas. Raste po travnjacima i livadama uz puteve i ceste.

Dio biljke koji se koristi: List i sjeme.

Sastav i upotreba: Bokvica sadrzi glikozide, tanine, gorke materije, vitamin C, pektin, holin i dr. Narod je cesto uzimau obliku caja protiv kaslja, kod plucnih i bronhijalnih bolesti s temperaturom. Koristi se također kod zelucanih bolesti i krvarenja razlicitog porijekla.

Vrijeme berbe: Listove beremo od petog do osmog mjeseca, sjeme sakupljamo na kraju ljeta.

Kod kojih se sve bolesti može upotrebiti bokvica kao lek:

kod hroničnog kašlja,

bronhijalne astme,

bronhitisa,

drugih plućnih oboljenja i komplikacija,

čira na želucu,

čira na dvanaestopalačnom crijevu,

hemoroida,

uboda insekata,

vaginalnih infekcija,

produžene menstruacije i krvarenja,

ekcema i dermatoza,

povreda i opekotinama,

bubuljica i akni na koži,

upale bešike i infekcije mokraćnih kanala.

Recept za čaj

Malu kašičicu do vrha punu osušenim listovima bokvice prelijte sa dva i po decilitra, tek provrele vode, poklopite i stavite na stranu neko vrijeme da odstoji. Dobro ga procijedite i pijte do 3 puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, te ga tada obavezno upotrijebite.

Također, biljka bokvica se posebno preporučuje ljudima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom. Ove tri biljke zajedno čine jednu fantastičnu mješavinu za liječenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje.

Uzeti pola kafene kašičice osušene i sitno nasjeckane bokvice i preliti sa proključalom vodom (1 dl). Kada se malo prohladi natopiti tampon sa čajem i koristite za intimnu njegu

Vezani članci