Menu Close

KISELI KRASTAVCI ČUVAJU NAŠE ZDRAVLJE­: ŠTITE JETRU, UBRZAVAJU PROBAVU I POMAŽU KOD DIJABETESA

Uglavnom većina voli kisele krastavce, te zbog toga se često nađu na meniju.

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin.

Snažan su antioksidans – štite tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih kemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.
Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.

Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.
Sprječavaju nastanak čira na želucu – čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.

Pomažu kod dijabetesa.

Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa. Živjeli kiseli krastavci!

Osim što su vrlo ukusni, kiseli krastavci su bogati izvor minerala, sadrže proteine, prehrambena vlakna i vitamine poput vitamina C, A, B-6 i B-12, što ih čini vrlo zdravom namirnicom. Uz to, sadrže u veliku količinu vode i vrlo malo masnoće pa ih možemo jesti bez straha od gomilanja neželjenih kilograma. U nastavku ti donosimo nekoliko odličnih razloga zašto ih trebaš jesti svaki dan:

Zbog svog bogatog sastava, kiseli krastavci imaju brojne pogodnosti za naše zdravlje. Tako su odlični za čuvanje jetre i za filtraciju toksina iz organizma. Također štite želudac, sprječavaju nastajanje čireva, a odlični su i kod kontrole dijabetesa.

Kad je u pitanju probava, ova kisela namirnica ubrzava stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave te štiti tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih kemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu. Jedno istraživanje pokazalo je kako kiseli krastavci mogu pomoći i našem mozgu, posebno kod onih ljudi koji pate od depresije ili anksioznosti. Razlog za to leži u fermentiranoj hrani koja podiže razinu serotonina, hormona zaduženog za sreću.

No, nisu samo krastavci dobri za zdravlje, nego i voda u kojoj se nalaze. Naime, voda od kiselih krastavaca može pomoći pri smirivanju i prolaženju bolnih grčeva u mišićima pa čak i u prevenciji grčeva. Ono što je neupitno je to da je voda od krastavaca zapravo slana voda, a iz natrija u soli dolaze sve dobre stvari za naše tijelo. Pa dobro razmisli prije nego li je baciš!

Vezani članci