Menu Close

KAKO SPRIJEČITI IRITACIJU OKA

Iako se oči uglavnom uspješno brane od prašine i drugih neprijatnih nevidljivih čestica, ponekad se ipak dogodi da se pojavi vidljiva upala, praćena crvenilom, suzenjem i svrabom

Stručnjaci upozoravaju da bi do ovih neprijatnih pojava vrlo rijetko dolazilo ako bismo sa svojim čulom vida postupali pravilno i pažljivo.

Trljanje rukama može dovesti do iritacije očiju. Iritiranje izaziva i dim cigarete, ali i druge materije koje gore, zbog čega oko pocrveni i reagira upalom.

Oči nikada ne dodirujte prljavim predmetima, kao što su, naprimjer, maramice. Trun prašine suze spiraju u unutrašnji ugao očiju gdje više ne stvara teškoće. Ako nemate strpljenja da sačekate, već trljate oko, to može dovesti do oštećenja rožnjače i upale konjuktiva, što onda zahtijeva liječenje.

Šminka, također, može biti izvor infekcija zbog čestog diranja oka za vrijeme šminkanja, ali i zbog nedovoljno čistog kozmetičkog preparata. Razne čestice za nanošenje šminke su odlična podloga za razvoj bakterija ukoliko se redovno ne čiste.

Naočale trebate povremeno oprati u mlakoj vodi i neutralnom sapunu, jer se prljavština s naočala prenosi na oči.

Dezinfekcioni rastvor

Sočiva i šminka zahtijevaju posebnu pažnju. Prije stavljanja ili skidanja sočiva ruke obavezno operite. Sočiva, također, treba prati, dezinficirati i držati u posudi namijenjenoj za to.

Sa sočivima nikada ne spavajte jer se tokom noći množe bakterije koje mogu izazvati upalu u oku. Sočiva stavite navečer u dezinficirani rastvor. Vraćanjem nedezinficiranih sočiva u oči vratit ćete i sve bakterije.

Mrkva je namirnica koja je dobra za vid

Mrkva je namirnica koju trebate jesti da biste očuvali dobar vid. Jedna je od najzdravijih namirnica. Sadrži beta karoten, antioksidans koji smanjuje rizik od molekularne degeneracije, te pomaže održavanju površine sluznice očiju.

(Izvor: Hayat.ba)

Vezani članci