Menu Close

KAKO PRIPREMITI BIJELO MESO DA UVIJEK BUDE MEKANO I SOČNO..

Pileći file je zdrav komad mesa prepun proteina koji je često prisutan u popularnim dijetama. S druge strane, nije pretjerano ukusan bez puno začina i rijetko kada bude sočan bez pravilne pripreme.

Outside piše da je inače pileći file ima tendenciju da bude izuzetno suho jelo i vrlo lako ga je “isušiti” u tavi ili pržiti jer nema mnogo masti. Zbog toga je bitno da se poslužite malim kuharskim trikovima kako bi izbjegli ovakve situacije. Recept za pileći file pomoću kojeg će uvijek biti sočan

Ukoliko ste bijelo meso držali u zamrzivaču, prvo ga morate u potpunosti otopiti ostavljajući ga na sobnoj temperaturi. Nakon toga se preporučuje da začinima i maslinovim uljem pokrijete sve površine mesa. Najbolje je da stavite so, biber i bijeli luk u prahu, ali se možete odlučiti i za druge začine po ukusu.

Stavite tavu na ringlu, dodajte malo maslinovog ulja i zagrijte ga na visokoj temperaturi. Nakon što se ulje zagrije stavite meso u tavu i pustite da se prži tačno jednu minutu. Nakon minute, smanjite temperaturu, okrenite meso i poklopite tavu. Pustite meso deset minuta da se “krčka” na tihoj vatri, a kada se taj period završi, ugasite ringlu.

Ostavite meso da tako odstoji još deset minuta i nikako ne podižite za to vrijeme poklopac s tave. Nakon što ste završili s ovom fazom kuhanja, poslužite bijelo meso na tanjiru i isijecite ga na manje komade. Spremljeno na ovakav način ono će biti uvijek dobro isprženo, a pri tome i sočno. Na kraju, preostaje samo da prema vlastitim željama odaberete prilog uz koji ćete ga poslužiti.

Vezani članci