Menu Close

KAKO NAPRAVITI ULJE KANTARIONA: Zbog jedne svoje osobine biće vam najbolji prijatelj ovog ljeta..

Vjerovatno ste čuli za kantarionovo ulje..

Ako jeste, da li znate za šta se tačno koristi?

Kantarion je anglosaksonski naziv za bilkju koja se zove hiperikum (Hipericum Perforatum). To je zeljasta biljka koja raste na poljima i duž seoskih puteva Evrope i Severne Amerike. Njeni cvetovi, sa pet žutih latica i brojnim dugim prašnicima, pojavljuju se od juna do avgusta i mogu se sakupljati.

Kuriozitet o hiperikumu je da se anglosaksonski naziv ove biljke (kantarion) pripisuje činjenici da biljka cveta na praznik Svetog Jovana (24. juna). Kantarion se koristi i u biljnoj medicini, pre sveg njegovi listovi i cvetni vrhovi.

Kako se priprema kantarionovo ulje?

Oleoliti (ili „macerirana ulja“) su ekstrakti koji se dobijaju maceracijom ( za šta je potrebno od 30 do 90 dana) u uljnom nosaču i filtriraju se ceđenjem u bunar za povrće. Oleolit kantariona i nekoliko drugih je efikasan samo ako se dobije iz sveže biljke.

Ulje kantariona se priprema tako što se sveži cvetove potapaju u devičansko maslinovo ulje (25-30 grama cvetova u 100 ml maslinovog ulja) oko šest nedelja u dobro zatvorenim bocama, na sobnoj temperaturi. Nakon toga se izlažu suncu, a trebalo bi da se dobijeni produkt filtriraa i čuva u tamnim staklenim bocama.

Iako se obično preporučuje i koristi devičansko maslinovo ulje, čini se da suncokretovo ulje takođe obezbeđuje dobru ekstrakciju aktivnih sastojaka, dodajući manje masnoće i bolju tečnost konačnog proizvoda.

Za šta se sve koristi kantarionovo ulje?

Ulje kantariona je odlično biljno ulje za kozmetičku upotrebu. Obično se veruje da umiruje, omekšava, regeneriše, obnavlja i kožu, kao i da se može koristiti za sve tipove kože, posebno mešovitu, osetljivu, iritiranu.

Poznato je i po svom povoljnom dejstvu na crvenu, umornu i staru kožu. Koristi se u slučaju zapaljenja kože, lezija, rana, opekotina, opekotina, osipa od sunca, dekubitusa, ekcema, dermatoza, čak i kod čireva na nogama, uganuća, ujeda insekata.

Koristi se često i za masaže mišića i bolova u zglobovima, artritisa i reumatizma, bolova u leđima, bolova usled upaljenih nerava, išijasa…Prema Leclerc-u (1989), ulje kantariona “smanjuje bolne simptome nakon lokalnog, laganog, ali stalnog anestetičkog dejstva, a štiti i oštećena tkiva”.

Takođe, navodno ono štiti kožu od sunčeve svetlosti i smanjuje rizik od opekotina, ali sa druge strane ubrzava opoziv pigmenta melanina. a samim tim i preplanulost. Zbog toga je mnogima ovo ulje jedan od najboljih prijatelja tokom leta, odlaska na more i sunčanja generalno.

(glossy.espreso.co.rs/FOTO: CHAMILLE WHITE SHUTTERSTOCK)

Vezani članci