Menu Close

KAKAO: Smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova kao i od mnogih vrsta kancera..

Kakao je poznat kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova kao i od mnogih vrsta kancera.

Odličan je izvor gvožđa! Osim toga, kakao regulira nivo šećera i holesterola, podstiče bolje pamćenje i pospješuje koncentraciju. Zatim, smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, usporava proces starenja, omekšava kožu, snažan je afrodizijak i antioksidans.

Američka asocijacija za unapređenje nauke tvrdi da redovno pijenje kakaa ‘bistri mozak’. Flavonoidi u ovom napitku ubrzavaju cirkulaciju i dopremanje kiseonika do mozga se ubrzava, a to spriječava demenciju.

Naučnici su svrstali kakao u takozvanu ‘super hranu’ a to znači da je on u rangu nara, akai i goji bobica, a također tvrde da ima tri puta jače dejstvo na zdravlje organizma od zelenog i crnog čaja.

Istraživanja pokazuju da se kod ispitanika koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola značajno smanjio krvni pritisak i za 47 posto poboljšala funkcija krvnih sudova.

Holandski i njemački naučnici su u tromjesečnom istraživanju dokazali da je koža žena, koje su svakodnevno ispijale šolju vrućeg kakaoa, postala nježnija i manje osjetljiva na djelovanje sunca.

Dokazali su i ono što su znali još Asteci. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. On stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji jedu ogromne količine čokolade.

U svakom slučaju, kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lijekova nema neželjenih dejstava.

Vezani članci