Menu Close

KADA ŽENU ZABOLI U PREDJELU PREPONA: Evo koji su najčešći potencijalni uzroci bola..

Prepone predstavljaju oblast kuka između butina i stomaka. Regija gde se stomak završava i počinju noge.

To područje sadrži pet mišića koji svojim radom omogućavaju da pomerite nogu.

Zovu se: adductor brevis,adductor longus,adductor magnus.gracilis i pectineus. Bol u preponama je nelagodnost u ovoj oblasti. Bol obično proizlazi iz povrede izazvane fizičkom aktivnošću, kao što su sportovi. Istegnuti mišić u preponama je jedna od najčešćih povreda među sportistima, prenosi Cajeviza.net.

Ovakav bol može da se desi bilo kome i predstavlja čest simptom različitih oboljenja. Postoje neki potencijalni uzroci ove vrsre bola koji su češći od drugih. Jedan od najčešćih uzroka bola u preponama, kod žena sportista, jeste istegnuće ili povreda mišića, ligamenata ili tetiva u preponama.

Još jedan od uzroka je ingvinalna hernija. Ingvinalna hernija nastaje kada se unutrašnja tkiva probiju kroz slabu tačku u mišićima prepona.

Ovo može da stvori ispupčen grumen u vašim preponama i izaziva bol. Kamen u bubregu ili prelom kostiju mogu izazvati bol u preponama, takođe.Reumatoidni artritis i burzitis su još neki od uzroka za bol u preponama, i kod muškaraca i kod žena.

Manje uobičajeni poremećaji koji mogu da izazovu bol ili nelagodnost u preponama su:

intestinalna inflamacija,uvećane limfne žlezde,ciste na jajnicima,upala jajnika,trudnoća,pritisnuti nervi,polne bolesti i polne infekcije,infekcije urinarnog trakta.

Bol u lijevoj preponi kod žena – Ukoliko se ne radi o nekakvoj vrsti povrede pri kojoj je došlo do istegnuća mišića i ligamenata u ovom predelu, može da ukazuje na ciste na levom jajniku, kao i na upalu levog jajnika. Generalno, to može biti neki problem sa levim jajnikom.

Trudnoća je takođe jedan od posebnih razloga za bol u preponama, kada dolazi do razmekšavanja zglobova i ligamenata u ovom predelu u pripremi za predstojeći porođaj. Bol u desnoj preponi kod žena-Ukoliko se ne radi o nekakvoj povredi pri kojoj je došlo do istegnuća mišića i ligamenata u ovom predelu, može da ukazuje na ciste na desnom jajniku, kao i na upalu desnog jajnika.

Generalno, to može biti neki problem sa desnim jajnikom. Trudnoća je takođe jedan od posebnih uzroka za bol u desnoj preponi kod žena. Isto važi i za kamen u bubregu.

Bolovi u preponama i nogama – Bolovi u preponama i nogama su često posledica uklještenja nerva u slabinskom delu kičme – tzv. diskus hernija. Generalno, problemi sa kičmom se nervnim putem mogu preneti na prepone i na nogu.

Isto se javlja i uslučaju reumatoidnog artritisa. Oboljenja koštanog sistema u ovom predelu mogu izazvati bol u preponama i nogama. Najbolje je da se obratite lekaru koji će sprovesti čitav niz dijagnostičkih testova u cilju otkrivanja pravog uzroka za ovo stanje. Kamen u bubregu može izazvati jak bol u preponama kada počinje da izlazi kroz ureter.

(stil.kurir.rs/foto: Shutterstock)

Vezani članci