Menu Close

JEDNOSTAVAN RECEPT za punjene pečurke..

Pečurke uglavnom rastu na prostorima Dalekog istoka, ima ih i kod nas, a najpopularnije vrste su šampinjoni, vrganji, lisičarke i bukovače. Pečurke su fascinantna hrana koja posjeduje važna svojstva korisna za zdravlje. Pune su vitamina A, C, B1, B2 i D i minerala, kao što su gvožđe, mangan, fosfor i kalijum.

Zdravstvene prednosti

Smatra se da pečurke naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen. Pečurke su jedna od rijetkih namirnica koje inhibiraju aromatazu. Nekoliko vrsta pečurki, uključujući i šampinjone, ima jaku antiaromataznu aktivnost.

Recept koji će vas ostaviti bez daha. Nešto novo, ideja za sledeći ručak..

SASTOJCI: 4 velika šampinjona, 2 jajeta, 4 lista špinata, 1 paradajz, 150 g mekog sira (može i krem sir), 2 čena bijelog luka, so, 50 ml ulja.. PRIPREMA: Izmješajte ulje, tri prstohvata soli i bijeli luk. Ovim premažite pečurke sa svih strana. Umutite jaja, ubacite isjeckani špinat, posolite. Sipajte u svaku pečurku. Odozgo stavite komadiće sira i paradajza. Pecite na 220 stepeni oko 15 minuta.