Menu Close

JEDITE TJESTENINU I SMANJITE KALORIJE: Na ovaj način smanjujete rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.

Oduševićete se kada pročitate na koji način možete bez griže savjesti jesti testeninu.

Tjestenina je kod mnogih ljudi među omiljenim jelima, ali koliko god bila ukusna, sadrži skrob koji šteti zdravlju. Naime, 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, a to dovodi do nakupljanja masnih naslaga. Međutim, postoji trik koji pomaže da smanjimo broj kalorija u tjestenini. Naime, ne treba jesti odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovo zagrijati.

Ovo otkriće je zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji ‘Trust Me, I’m a doctor’. Ispitanici su morali da jedu tjesteninu, a nakon toga im je mjeren nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta, piše Stil. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale svježe skuhanu tjesteninu imali čak dvostruko viši nivo šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine ohlađene tjestenine, a zatim ponovo zagrijane.

Kada se ponovo zagrije, skrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u bananama ili ovasu”, kaže autor ovog otkrića dr. Chris van Tueleken. Drugim riječima, podgrijani ostaci ručka ili večere, barem kada je riječ o tjestenini je uvijek zdravije rješenje. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci