Menu Close

Ishrana može imati više uticaja na razvoj karcinoma nego što se dosad mislilo..

Istrazivanja pokazuju da ishrana može imati više uticaja na razvoj karcinoma nego što se dosad mislilo, pokazala je nova studija, piše CNN.

Prema procjenama 80.110 novih slučajeva raka među odraslim osobama od 20 godina naviše u SAD-u 2015. se može pripisati lošoj ishrani, kaže se u studiji koja je objavljena u časopisu JNCI Cancer Spectrum. Ovo je jednako broju od 5,2 posto invazivnih karcinoma koji su dijagnostifikovani odraslim Amerikancima u 2015. godini – kazao je dr Fang Zhang, epidemiolog i nutricionista na Univerzitetu u Bostonu, koji je prvi autor studije i dodao: “Ovaj postotak je uporediv s brojem karcinoma koji se povezuje s uticajem alkohola.”

Istraživači su procijenili sedam navika u ishrani: nizak unos povrća, voća, integralnih žitarica i mliječnih proizvoda, a visok obrađenog mesa, crvenog mesa i zašećerenih pića. Nizak unos integralnih žitarica je povezan s najvećim rizikom za rak u SAD-u, a slijede nizak unos mliječnih proizvoda, visoki unos obrađenih mesnih proizvoda, nizak unos povrća i voća, visok unos crvenog mesa i visoki unos zaslađenih pića.

Vezani članci