Menu Close

INVESTIRAO JE MILIJUNE u AI, SADA SE PLAŠI od potencijalnih smrtonosnih posljedica..

Bivši glavni izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, nedavno je izrazio zabrinutost da bi umjetna inteligencija (AI) u bliskoj budućnosti mogla potencijalno nanijeti štetu ljudima, pa čak dovesti do njihove smrti, kako navodi The Telegraph.

Schmidt je istaknuo da brzina kojom se ova tehnologija razvija predstavlja “egzistencijalnu prijetnju” te da će biti izuzetno izazovno kontrolirati je.

– Egzistencijalna se prijetnja definira kao mnogo, mnogo, mnogo ozlijeđenih ili ubijenih ljudi. Postoje scenariji u kojima će ti sustavi relativno brzo pronaći manjkavosti u sigurnosnim sustavima, kibernetičke probleme ili otkriti nove biološke vrste – rekao je Schmidt na konferenciji Vijeća glavnih izvršnih direktora Wall Street Journala u Londonu.

– Danas je to fikcija, međutim način razmišljanja vjerojatno je istinit. Moramo znati kako onemogućiti da te stvari ne iskoriste zle osobe – dodao je Schmidt.

Schimdtovo upozorenje dolazi nakon što je objavljeno da će se Sam Altman, glavni izvršni direktor istraživačkog laboratorija OpenAI, stvaratelja AI chatbota ChatGPT, te izaslanici istraživačkog laboratorija Google DeepMind te AI startupa Anthropic sastati s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

Očekuje se da će na tom sastanku biti riječi o stvaranju međunarodnog okvira za reguliranje AI-a i odgovaranje na uspon Kine u tom sektoru.

Schmidt je rekao da će se jako teško suzbiti širenje AI-a, kojeg je usporedio s nuklearnom tehnologijom.

Nuklearna je energija imala komponentu koje je bilo malo u opticaju, a to je obogaćeni uranij. Danas smo živi jer ga se teško nabavlja – rekao je Schmidt.

– AI je drukčiji. Teško je zaustaviti njegovu proliferaciju jer ga možete ukrasti pomoću diskova za pohranu podataka – dodao je Schmidt.

Bivši čelni čovjek Googlea rekao je da je regulacija AI-a šire pitanje kojim se društvo treba pozabaviti.

Međutim, Schmidt je rekao da nije izgledno da će Sjedinjene Američke Države oformiti regulatorno tijelo koje će se baviti tom tehnologijom.

Čelnik OpenAI-a Sam Altman ovog je tjedna predložio da bi tijelo za regulaciju AI-a trebalo nalikovati Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

Inače, Google je iskeširao 300 milijuna dolara u tvrtku Anthropic, vlasnicu Claudea koji je predstavljen u siječnju kao prva konkurencija ChatGPT-u. Riječ je o AI-ju koji je ili na istoj ili čak na višoj razini razvoja od njega.

Startup je primio ukupno milijardu dolara investicija. U prvoj rundi 2021. godine su 124 milijuna dolara u ovaj AI startup investirali osnivač Asane Dustin Moskovitz, zatim bivši direktor Googlea Eric Schmidt i prvi inženjer Skypea, Estonac Jaan Tallinn.

(Jutarnji.hr)

Vezani članci