Menu Close

IMATE LI OVE SITNE BUBULJICE NA SVOM TIJELU: EVO O ČEMU JE RIJEČ

Crvene kvržice su čest problem i nekada znaju biti neugodne zbog svraba. Ove izrasline mogu nastati zbog toga što ne podnosite gluten. To je zato što svaki organizam ne probavlja gluten na isti način, a mnogi ljudi imaju slabu toleranciju na njega.

Ako imate netoleranciju na gluten, primjetit ćete probleme na koži. Ti problemi su često ekcem i psorijaza. Svarb i suhoća kože se javljaju kao odgovor imunog sistema koji prozodi antitijela. Ostali simptomi netolerancije na gluten su umor i problemi sa želucem. Zato promjenite način ishrane, unosite namirnice koje nemaju glutena.

Sitne potkožne bubuljice

Imate sitne potkožne bubuljice na čelu koje se ne daju iscediti? Ovo je posebna vrtsa bubuljica koja je najčešće privilegija onih sa masnom kožom i odlika puberteteskih bubuljica. Ovde se zapravo radi o komedonima koji su zatvoreni i koji su pod kožom. Suštinski, oni su kao i mitiseri i akne, kombinacija nagomilanog sebuma pod kožom. Ako se upale, nastaju klasične bubuljice, sa pratećim crvenilom i belim gnojnim vrhom.

Sitne bubuljice na rukama

Sitne bele neravnine nalik bubuljicama znaju da se pojave na zadnjoj strani nadlaktice. Koža je na dodir kao gruba šmirgla. Vidljive su i prosto nam dođe da u julu obučemo dugačke rukave. Tzv. “guščija koža” ili stručno keratosis pilaris se javlja usled povećane proizvodnje keratina koji se akumulira u folikulu dlake. Suvi keratozni čepići nalik su sitnim bubuljicama po rukama. Osim što su estetski problem, keratoze mogu izazivati i svrab. Stanje se posebno pogoršava u hladnim zimskim mesecima kada se koža dodatno isuši.

Vezani članci