Menu Close

HMELJ (HUMULUS LUPULUS) – Doprinosi ublažavanju anksioznosti i napetosti, smirivanju nemira i osiguravanju spokojnog sna..

Hmelj se često koristi kao blagi sedativ. Može doprinijeti ublažavanju anksioznosti i napetosti, smirivanju nemira i osiguravanju spokojnog sna.

Umiruje probavni sustav, te pomaže kod loše probave i iritabilnog kolona. U tu ga svrhu kombinirajte s kamilicom i gavezom. Za liječenje anksioznosti, kombinirajte ga s primjerice pasiflorom.

Kod pomoći s problemom nesanice, može ga se kombinirati s pasiflorom ili kalifornijskim makom.

Hmelj je jedna od mnogih biljaka koje sadrže biljni estrogen, te može biti koristan ženama u menopauzi. Estrogen u hmelju je vjerojatno razlog zašto ga se u povijesti smatralo kako smanjuje seksualnu strast i požudu.

Oprez: Hmelj nije prikladan za ljude koji pate od depresije.

Kulinarstvo

Hmelj je neophodan sastojak pive u Europi još od srednjeg vijeka, te se danas diljem svijeta uzgaja u odgovarajućim uvjetima upravo za tu namjenu. U doba Rimljana, mladi su se izdanci cijenili kao povrće.

Od listova i cvjetova se prije radila smeđa boja.

Uzgoj

Hmelju je potrebno duboko, mineralima bogato tlo, ali i sunčeva svjetlost. S biljaka se uzimaju reznice koje se sade u listopadu i studenom, ali tek se treću godinu mogu koristiti. Strobuli se skupljaju prije nego sasvim dozriju, u kolovozu i rujnu, i ne smiju se previše zagrijavati dok se suše.