Menu Close

GREŠKE SA MLJEVENIM MESOM KOJE SVAKA ŽENA PRAVI

Mljeveno meso je dio jela koje svakodnevno spremamo. Iskoristite njegov maksimum tako što ćete izbeći najčešće greške!

Ne zamrzavajte mljeveno meso u originalnom pakovanju: Pakovanje mesa izprodavnice je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u aluminijumsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesu i onda u zamrzivač.
Ne odmrzavajte mljeveno meso u mikrotalasnoj: Mikrotalasna će početi da kuha površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga, prije nego što se meso do kraja odmrzne. Nemojte bacati novac, već meso “odledite” na prirodan način.

Nemojte dodavati mljeveno meso u hladan tiganj: Maksimalan ukus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruć tiganj u koji ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladan tiganj jer će se zalijepiti za dno, pa ćete dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.

Ocijedite višak vode iz mljevenog mesa: Mljeveno meso tokom dinstanja ispušta višak vode, koja ispari usled dugotrajne termičke obrade. Nemojte da se bojite da ocijedite ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tečnosti morate da dodate za pripremu određenog umaka ili jela.
Nemojte ispirati mljeveno meso pre ili nakon kuhanja: Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav ukus.

Vezani članci