Menu Close

Greške koje ne smijete da pravite: Siguran način pripreme piletine..

Pročitajte upustva kako treba spremati pileće meso i koje greške ne smijete da pravite.

Pileće meso spada među omiljena jela kod mnogih, ali način na koji spremate može da utiče na vaše zdravlje. Naime, ukoliko se ne pridržavate određenih pravila prilikom čuvanja, sjeckanja i pripreme piletine, bakterije mogu da se razmnože svuda oko vas. Jedna od najvećih grešaka koju domaćice prave jeste što piletinu predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi.

Na taj način se bakterije brže šire i tako ćete prilikom konzumiranja poremetiti probavni sistem. Odmrzavajte ga na tanjiru, pokrijte folijom i stavite na dno frižidera, a ne pri vrhu. Bitno je da na pojedinim dijelovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu ili u vratima, a najniža u donjem dijelu. Ne bi trebalo da ga ispirate prije pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po cijeloj površini.

Stručnjaci su saglasni da samo ga začinite i pečete.

Nemojte se koristiti daskom za rezanje nakon što ste na njoj sjeckali sirovu piletinu. Obavezno operite dasku, kao i nož. Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa ostale namirnice ne smiju biti u dodiru s mesom kako se ne bi prenijele bakterije. Ako ste pileće meso dirali rukama, nemojte da zaboravite da dobro operete ruke prije nego što nastavite s pripremom ostalih namirnica.

Vezani članci