Menu Close

EVO ZAŠTO VAM JE RIŽA LJEPLJIVA I KOJE GREŠKE PRAVITE..

Ukoliko se uvijek trudite kod kuhanja riže, a ona vam i dalje ispadne kašasta i bezukusna, greška je u načinu kuhanja, tvrde slavni kuhari.

U jednoj od epizoda “Inside the Factory” voditeljica Cherry Healey pitala je stručnjaka kako skuhati rižu da ne bude ljepljiva. Kulinarska zvijezda Manisha Basin otkrila je tri ozbiljne greške koje mogu rezultirati lošom rižom. Prva greška je što mnogi ne ispiraju rižu. Treba to činiti pod blagim mlazom vode iz česme, kako bi se isprao višak škroba.

To će pomoći da se zrna ne zalijepe jedno za drugo tokom kuhanja, pojasnila je Basin. Druga važna stvar u kuhanju riže jeste izabrati lonac s debelim dnom, koji ima vrlo čvrst poklopac. Stvar je u tome da riža upija vodu u kojoj se kuha, pa ne želite da dio vode isparava.

Ako inače kuhate rižu tako da voda u kojoj se kuha ključa, slično kao kada kuhate tjesteninu, to je treća greška. Naime, riža se kuha metodom apsorpcije. “Treba je kuhati na laganijoj vatri, tako da pomalo upija vodu. Presudno je da na jednu mjericu riže stavite dvostruku količinu vode”, kazala je Manisha. Naredni put kad budete kuhali rižu, vjerujemo da neće biti greške.

Vezani članci