Menu Close

Evo zašto bi trebalo popiti šolju mlijeka pred spavanje..

Osim fizičkog uticaja na tijelo, ispijanje mleka pred spavanje nas podsjeća na djetinjstvo, što nam vraća lijepe uspomene i ima smirujući efekat.

Mlijeko je sjajan izvor proteina, zdravo je za kosti, a najviše benefita ima kada se pije pred spavanje, baš kao kad smo bili djeca. Na primjer, šolja mlijeka pred spavanje pomoći će vam da brže zaspite, spavate mirno bez buđenja usred noći, čak i da ubrzate mršavljenje. Evo zbog čega je dobro piti mlijeko pred spavanje:

Moć triptofana i melatonina – Više studija na ljudima i životinjama pokazale su da ispijanje mlijeka pred spavanje podstiče bolji san. Mlijeko sadrži triptofan i melatonin, koji pomažu da zaspite lakše i brže. Tirptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji poboljšava raspoloženje, opušta i zapravo je preteča melatonina, koji reguliše bioritam i priprema organizam za san. Uz to, nauka je pokazala da unošenje dovoljno triptofana i melatonina snižava anksioznost i depresiju koje se mogu pogoršati tokom perioda spavanja.

Fantastičan izvor proteina – Ako večerate dosta prije spavanja, moguće je da ćete imati problem sa spavanjem tokom noći. Da biste sprečili buđenje zbog gladi, popijte šolju mlijeka pred spavanje. Psihološki aspekt: Osim fizičkog uticaja na tijelo, ispijanje mleka pred spavanje nas podsjeća na djetinjstvo, što nam vraća lijepe uspomene i ima smirujući efekat. Povećava čistu mišićnu masu: Mliječni proteini su kazein i protein surutke. Nekoliko studija pokazalo je da konzumiranje oba uveče pojačava sintezu mišićnih proteina tokom noći.

Pomaže mršavljenju – Ako vam ispijanje mlijeka pomaže da bolje zaspite, pomoći će vam i da smršate! Loš san može biti uzrok gojenja, pa bi popravljanje kvaliteta sna moglo da bude rješenje i za tih nekoliko dobijenih kilograma. Osim toga, mlijeko je prepuno proteina, pa je odlična zamjena za kasnu “užinu” koja takođe može biti krivac za povećanje kilaže.

Vezani članci