Menu Close

Evo šta se dešava u organizmu kad počnete da redovno koristite cimet..

Cimet spada u namirnice sa najviše antoksidanasa. Možete ga dodati u čaj, kafu, posuti njime smuti, seckano voće, peciva, kolače… Evo šta se dešava u organizmu kad počnete da redovno koristite ovaj začin.

Poboljšava se zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da cimet doprinosi regulaciji krvnog pritiska, kao i holesterola i triglicerida u krvi. To smanjuje rizik od srčanih oboljenja i šloga. Da se postigne ovaj efekat, dovoljno je 0,12 g cimeta dnevno.

Mozak bolje funkcioniše. Određena istraživanja pokazuju da cimet može da smanji rizik od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Sadrži određene komponente koje sprečavaju nagomilavanje proteina koji ometaju funkciju mozga.

Smanjuje se rezistencija na insulin. Insulinska rezistencija se povezuje sa dijabetesom tip 2 i usporenim metabolizmom. Istraživanja pokazuju da cimet može da poboljša osetljivost na insulin.

Smanjuju se hronične upale. Iako su upale deo odbrambenog mehanizma tela, hronične upale mogu da budu štetne. Istraživanja pokazuje da cimet značajno smanjuje upale.

Smanjuje se rizik od dijabetesa. Cimet može da koristi i kod predijabetičkih stanja, ali i kod dijabetesa. Jedno proučavanje je pokazalo da cimet može da snizi šećer u krvi i do 29%.

Poboljšava se zdravlje organa za varenje. Cimet ima antigljivična svojstva i može da poboljša zdravlje organa za varenje i doprinese sprečavanju ili eliminaciji gljivičnih infekcija, uključujući i kandidu.

Poboljšava se raspoloženje. Kad voće pospete cimetom, to vam može pomoći da se osećate bolje. Istraživanja pokazuju da miris cimeta smanjuje frustraciju i povećava budnost.

Smanjuje se rizik od raka. Cimet je pravi borac protiv raka. Istraživanja in vitro (u epruveti) pokazala su da on može da uspori razvoj raznih vrsta raka.

I još:

* Jedno proučavanje je pokazalo da cimet deluje čak i na HIV-1 virus. Od 69 testiranih biljaka, cimet se pokazao kao najefikasnija u tretirenju ćelija inficiranih HIV-om.

* Cimet je prirodno sladak, pa može da se upotrebi da se zasladi hrana a da se ne koristi dodatni šećer. Ne samo to, on može da pomogne da se smanji žudnja za hranom (pogotovo slatkom), zato što doprinosi regulisanju šećera u krvi.

Napomena: za svakodnevnu upotrebu preporučljiviji je cejlonski cimet, pošto on sadrži manje supstanci koje dužom upotrebom mogu da pokažu neželjene efekte.

 

Vezani članci