Menu Close

EVO ŠTA MOŽETE DA JEDETE BEZ PROBLEMA, GARANTOVANO ĆETE SMRŠATI!

Ali, ugljeni hidrati su i te kako potrebni organizmu, zajedno sa proteinima i vlaknima čine “sveto trojstvo” nutrijenata za dobro zdravlje i odgovarajuću kilažu. Ono što treba da znate jeste koje ugljene hidrate da izaberete i od njih ćete provjereno smršati!

Kukuruz

Prvo i osnovno – kukuruz mora da bude svjež. Onaj iz konzerve ne dolazi u obzir, jer je često prepun soli i šećera. Drugo pravilo je da ga jedete bez ulja i uz minimalnu količinu soli. Ako poštujete ova dva pravila, ovaj zdravi ugljeni hidrat će vam obezbijediti vlakna, jod, fosfor, magnezijum, kalcijum i gvožđe, a pritom će i ubrzati mršavljenje.

Boranija

Najlakše, najukusnije i jelo sa veoma malo kalorija! Boranija je pravi lagani ugljeni hidrat idealan za večeru, čak i onu kasnu, jer ubrzava vaš metabolizam do maksimuma. Siromašna je kalorijama, ali bogata vlaknima, zbog čega ćete dugo ostati siti. Takođe sadrži i puno proteina i korisnih vitamina.

Pasta

Testenina napravljena od durum pšenice neće štetiti vašoj figuri, osim ako je ne prekuhate. Budite pažljivi i sa sosom – ako ima previše masnoće i soli, žitarica tu ništa ne može da pomogne. Kod testenine, sve je u brzini, a brzina je naročito važna kada je testenina gotova. Ako je ostavite dugo da stoji, jednom kad je skuvana i proceđena, ona će postati hladna, tvrda i lepljiva. Šta god da radite potrudite se da sos bude gotov pre nego što se testenina skuva – na ovaj način će Vaš obrok biti ukusan i sočan.

Leblebije

Nutricionisti kažu da nam gotovo svi imamo konstantni nedostatak neophodne količine vlakana. Leblebije su namirnica koja će vam pomoći da se sa time izborite. Osim toga, bogate su biljnim proteinom, koji je izuzetan za srce i manganom, koji štiti od preranog starenja. Leblebija poboljšava probavu i odličan je prirodni lek za lečenje zatvora i poboljšanje opšteg zdravlja digestivnog trakta. Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 g dijetalnih vlakana dnevno za žene i 30-38 g za muškarce.

Gljive

Sadrže puno ugljenih hidrata, ali i proteina i antioksidanasa koji pomažu neutralisanje štetnog efekta slobodnih radikala. Kako bi se svi vrijedni nutrijenti iz pečurki apsorbovali u tijelo, kombinujte ih sa mesom ili žitaricama. Dokazano je da pojedine gljive sadrže antibiotike, ali i imunostimulanse, tvari djelotvorne protiv tumora i protiv virusa, tvari koje snižavaju kolesterol, reguliraju tlak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju razinu šećera u krvi, reguliraju probavu, poboljšavaju rad dišnih organa, djeluju antireumatski i antialergijski, stimuliraju ili smiruju centralni nervni sistem, poboljšavaju seksualne funkcije, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje i sl.

Vezani članci