Menu Close

EVO NEKOLIKO TRIKOVA ZA ZDRAVE KOLAČE..

Za sve one koji se bore s viškom kilograma i iz nekog drugog razloga izbjegavaju masnoću i šećer, Victoria Taylor iz British Heart Foundation ima nekoliko savjeta kako da ispečete zdravije kolače za koje vas neće gristi savjest.

Kada za glavne sastojke kolača koristimo zdravije alternative, okus i tekstura mogu se bitno razlikovati od originalnog recepta. Zato, da kolači budu zdraviji, a pri tome ne izgube puno na okusu, koristite nezasićena ulja poput hladnog prešanog ulja repice i suncokreta umjesto zasićenih masti iz maslaca. Ne samo da će kolači tako biti lakši, već će ispasti i vlažniji.

Ako ipak koristite maslac, koristite maslac koji ne sadrži trans masne kiseline – savjetuje Taylor za BBC. Kad god je moguće, ona dodaje i da koristite integralno brašno umjesto bijelog. Iako će od njega smjesa za kolače vjerovatno biti gušća, zdravstvene koristi su velike.

Osim toga, brašno od cjelovitih zrna povećava udio vlakana i kolač će biti punijeg okusa. Iako mnogi misle da voću i povrću nije mjesto u kolačima ili tortama, naprotiv, voće poput jabuke i raznih bobica odlično je za održavanje vlage pri pečenju, a slatko povrće poput mrkve i cvekle znači i dodavanje manje šećera.

Umjesto da koristite kupovnu glazuru kojoj je baza obično maslac, napravite ledenu šećernu glazuru, a kolač možete na kraju preliti i preljevom od sira s niskim udjelom masnoće – savjetuje Taylor. Ona napominje da dobro tijesto može značajno smanjiti količinu masti u kolaču. Gotovo trećinu lisnatog tijesta čine masnoće, stoga možete malo prilagoditi recept i upotrijebiti samo gornje kore umjesto da s njim oblažete cijeli kolač ili tortu.

Vezani članci