Menu Close

EVO KOLIKO JE ZDRAVO jesti zamrznuto voće i povrće

Zamrznuto voće i povrće fantastično je imati pri ruci za sve vrste recepata. Nutricionistica Nicola Shubrook tvrdi da je zamrznuto voće i povrće gotovo isto po prehrambenom sadržaju u poređenju sa svježim.

Zamrznuti grašak, na primjer, ima oko 70 kalorija na 100 grama u odnosu na 79 kalorija svježeg graška. Zamrznuti grašak sadrži 5,5 grama proteina, jedan gram masti, 11 grama ugljikohidrata i 5,5 grama vlakana na 100 grama u odnosu na svježi grašak koji sadrži gotovo 7 grama proteina, 1,5 grama masti, 10 grama ugljikohidrata i 5,6 grama vlakana, piše Bbcgoodfood.com.

Zamrznuti proizvodi također imaju slične razine vitamina i minerala kao svježi – možda su u nekim slučajevima i malo niži, ali razlike su minimalne. S jedne strane, zamrznuti grašak sadrži 12 miligrama vitamina C na 100 grama u odnosu na svježi grašak koji sadrži 16 miligrama, ali s druge strane zamrznuti grašak sadrži više kalcija – 37 miligrama u odnosu na svježi grašak koji sadrži 19 miligrama na 100 grama.

Razina soli i šećera može, naravno, biti malo veća u zamrznutom voću i povrću. Zamrznuti grašak ima 4 grama natrija na 100 grama u odnosu na jedan gram natrija u 100 grama svježeg graška. Voće i povrće brzo se zamrzava – u roku od nekoliko sati od berbe. Pripremaju se tako da su spremne za konzumaciju, na primjer, mogu se oguliti ili nasjeckati.

Često se pakiraju prije nego što se podvrgnu zamrzavanju. To također sprečava bilo kakvo oštećenje u strukturi voća ili povrća i pomaže u očuvanju njegove hranjivosti. Uvijek provjerite naljepnice na zamrznutom voću ili povrću kako bi bili sigurni da su 100% bez dodataka. Izbjegavajte marke koje dodaju šećer, so, arome ili konzervanse.

Izvor: klix.ba

Vezani članci