Menu Close

Evo koju hranu trebate izbjegavati tokom ljetnih dana..

Ljeti je također potrebno čuvati zdravlje, a jedan od ključnih faktora je ishrana.

Tokom zime su organizmu potrebni sastojci iz hrane koji pomažu tijelu da održava toplotu, ali istu ishranu ne biste trebali zadržati i tokom toplih ljetnih dana. Tijelu je potrebno vrijeme da se aklimatizuje na povišene temperature. Pržena brza hrana – Brza hrana i zdravo tijelo ne idu jedno s drugim, posebno tokom ljeta. Stoga bi bilo dobro izbjegavati brzu hranu, posebno tokom ljeta. Koža može postati masnija zbog pržene hrane, a rezultat su i akne.

Začini – Začini se koriste za poboljšanje okusa, boje i arome hrane, mnogi od njih su korisni za zdravlje, ali tokom ljeta ne treba pretjerivati s njima jer mogu uzrokovati probleme s probavom i nelagodu. Nevegeterijanska hrana – Malo je nevegeterijanskih namirnica čija priprema ne zahtijeva velike količine ulja i začina. Hrana koja nije vegeterijanska se teško probavlja zbog ulja i začina, a time se stvara pritisak na probavni sistem. Ljeti se preporučuje izbjegavanje nevegeterijanske ishrane kako bi se izbjeglo prekomjerno znojenje i problemi s probava.

LJETNA PREHRANA

Svako godišnje doba nosi svoje prehrambene navike. Osnova je slušati svoj organizam. Zimi trošimo puno energije za zagrijavanje i održavanje tjelesne temperature pa tijelu treba pomoći konzumirajući jaču hranu koja pomaže u zadržavanju topline i štiti nas od mogućih infekcija uzrokovanih padom imuniteta. Ljeti se dosta tekućine iz organizma gubi znojenjem. Pa je u tom periodu vrlo važno voditi računa o hidrataciji organizma, zato jer nikad zimi ne popijemo vode koliko i ljeti te je dodatno bitno ne opterećivati organizam teškom hranom već se orijentirati na lagano probavljivu hranu bogatu nutrijentima.

Što više voća i povrća, laganih salata, piletine, puretine, ribe i svježe cijeđenih sokova kako bismo organizmu osigurali sve što mu je potrebno. Pritom se izbjegava osjećaj težine nakon obroka. Uvijek preporučam korištenje što kvalitetnijih sezonskih namirnica . Pri odabiru hrane važno bi bilo obratiti pažnju na porijeklo i više nego poželjan eko certifikat.

Biranjem voća i povrća, osobito onog s visokim udjelom vode kao što su krastavac, zelena salata, lubenica i sličnih, organizmu se osigurava pravilna hidratacija i neophodni elektroliti zbog visoke iskoristivosti te vode u organizmu. Piletina, puretina, riba, svježe cijeđeni sokovi, povrtne krem juhe, lagane salate, cjelovite žitarice i fermentirani mliječni proizvodi također su idealne namirnice za ljetni period.

Dan je idealno započeti s voćem, zato jer je ono odlično za detoksifikaciju organizma, nakon toga doručak od cijelovitih žitarica (npr. zobena kaša s orašastim plodovima ili pahuljice s jogurtom) koji nas zbog složenih ugljikohidrata održava sitima do 4 sata i polako otpušta glukozu u krvotok, a bitno je jer se ne opterećuje gušterača. Idealan ručak bi bio krem juha od brokule i salata od piletine s krastavcima, kukuruzom, paprikom i komadićima sira po izboru te dodatno začinjenu po želji, uz punozrnati kruh. Idealan međuobrok čini voće, dok bi prijedlog večere bila lešo blitva i lešo bijela riba, npr. oslić.

Variva ne treba izbjegavati, već ih treba redovito konzumirati, ali ne prevruća, zato jer to troši energiju organizma za prilagođavanje temperature hrane, a isto vrijedi i za pijenje hladne vode, koja jako hladna dodatno iscrpljuje organizam. Najbolje je hranu i piće konzumirati kada su na sobnoj temperaturi.

Omiljenim ljetnim namirnicama možete potpuno prirodno pripremiti svoju kožu za sunce. Jednostavno u svakodnevnu prehrane uvrstite namirnice narančaste i crvene boje : breskve, nektarine, rajčice, mrkva i sl. Osim što su prirodni izvori beta karotena , ove namirnice imaju i antioksidativni učinak na naš organizam .

Ljeto je idealan period kada vrlo lako možete reducirati ili samo korigirati svoju tjelesnu težinu. Prilagođenom prehranom ne samo da se reducira težina, već se postiže i bolje zdravstveno stanje. Time se dobiva više energije i naravno zdraviji i bolji izgled. Za one sklonije rigoroznijim postupcima, dijete sa sokovima i voćem su u redu, ali ipak samo kao neki kratki detox program, a ne u smislu izgladnjivanja bez unosa drugih nutrijenata koji su prijeko potrebni. Uz sve navedeno preporuka je obavezno kretanje min. pola sata dnevno. Ljeto je idealno za šetnje, plivanje, ples i sl. Bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti je više nego dobro došla.

Vezani članci