Menu Close

EVO KOJE NAMIRNICE ISPUŠTAJU OTROV KADA SE PODGRIJU: U KUHINJI BUDITE EKSTREMNO PAŽLJIVI, PRAVITE VELIKU GREŠKU..

Savremeni način života i mnogobrojne obaveze ne ostavljaju dovoljno vremena za svakodnevno spremanje ručka, pa često isti obrok ostavimo za naredni dan. Ipak, nisu sve namirnice pogodne za podgrivanje jer mogu postati toksične. Iz tog razloga, trebalo bi biti pažljiv sa sljedećim namirnicama:

RIŽA

Podgrijana riža, ukoliko se ne čuva na pravi način, može izazvati dijareju ili povraćanje. Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u njoj se vrlo brzo razvijaju otrovne bakterije. Rižu bi trebalo čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi. Zato bi skuhanu rižu trebalo čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi. Bezbjedan je za upotrebu ako se odmah podgrije i pojede.

KROMPIR

Ako se kuhani krompir čuva na sobnoj temperaturi, vrlo brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Najbolje bi bilo da se već pripremljeni krompir čuva u frižideru. Kuhani krompir na sobnoj temperaturi razvija bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Trebalo bi ga podgrijati u mikrotalasnoj ili na ringli.

LUK, CELER I CVEKLA

Ove namirnice su čest sastojak u supama i čorbama. Ipak, ako se podgrivaju, mogu da otpuštaju toksine. Razlog za brigu su nitrati koji se u ovim namirnicama nalaze. Luk, celer i cvekla u čorbama – razlog za brigu su nitrati. Naročito je opasno ako se podgrivaju više puta, tako da bi najbolje bilo da se zagrije samo ona količinu koja će se sigurno pojesti.

JAJA

Bilo da su kuhana, pržena ili pečena, jaja nikako ne bi smhela da se podgrivaju. S obzirom da su bogata proteinima, podgrivanje može izmijeniti njihovu strukturu i izazvati ozbiljne probleme sa digestivnim traktom.

PILETINA

Baš kao i jaja, i piletina je vrlo bogata proteinima. Ako se konzumira podgrijana, može izazvati bolove u stomaku, dijareju ili povraćanje. Neophodno je piletinu dobro prokuhati, odnosno, zagrijati dovoljno dugo da i unutrašnjost bude topla. Najbolje rješenje je da se pojede hladna u salati ili sendviču.

ULJA I MASNOĆE

Mnoga ulja oksiduju vrlo brzo, kao što su ulje od lješnika, oraha, ulje od koštica grožđa i avokada. Ako ih iskoristite ponovo za kuhanje ili prženje, stvorit će se opasne trans masti. Tačnije, najbolje bi bilo da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacite odmah nakon upotrebe.

PEČURKE

Proteini u pečurkama mijenjaju svoju strukturu kada se ponovo zagrivaju i zbog toga mogu biti vrlo opasne. Također, nije preporučljivo ni čuvanje pečuraka na sobnoj temperaturi jer mogu ispustiti toksine ukoliko se ne čuvaju na suvom i hladnom mjestu, kako je preporučeno. Najbolje bi bilo da se pečurke konzumiraju odmah po pripremi i da se ne čuvaju duže od jednog dana u frižideru.

Vezani članci