Menu Close

EVO KAKO NAPRAVITI SUTLIJU..

Sutlija dolazi od turske riječi sut što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta.

Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutliji se posebno dodaju cimet ili prženi bademi. Ovu poslasticu nije teško napraviti, pogotovo ako slijedite ovaj recept. Potrebno vam je: 240 g riže okruglog zrna, 240 ml vode, 740 ml mlijeka, ¼ kašičice ekstrakta vanilije, 7 kašika šećera Cimet, čokolada po želji

PRIPREMA:

Dobro operite rižu. Stavite u dublji lonac, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte. Dodajte 240 mililitara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta. Dodajte još 240 mililitara mlijeka, povremeno promiješajte, i nastavite kuhati 5-6 minuta.

Dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom, i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta. Kad je skuhana, prebacite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi. Dodajte cimet ili naribanu čokoladu.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci