Menu Close

Evo kako lider HDZ-a BiH zahvaljuje Izraelu na političkoj podršci..

On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju. Hrvatski narodni sabor pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael doznaje HMS od dobro informiranog izvora u HNS-u.

Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelska ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona i nakon riječi podrške HDZ-u BiH od strane izraelskog ambasadora Noala Gal Gendlera. „To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici“, ističe sugovornik HMS-a.

Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, inače neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a, inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije. „Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvrijedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obaveza.

Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog“, kazao je, navodno, izvor iz HNS-a. On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju.

„Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o židovima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom Države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu”.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS bi, navodno, samostalno sa svojom deklaracijom priznao Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael. „Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom, kaže sugovornik iz HNS-a.

(Slobodna-b)

Vezani članci