Menu Close

EVO KAKO JABUKE MOGU RIJEŠITI PROBLEM KONSTIPACIJE I DIJAREJE..

Jedna jabuka na dan drži doktora daleko. Jabuke su zdrave iz više razloga, sadrže malo kalorija, pomažu u procesu mršavljenja, smanjuju rizik od dijabetesa te štite srce, tako da njihova popularnost nije iznenađenje.

No, ovo voće je korisno i u liječenju dva potpuno suprotna zdravstvena stanja, a to su dijareja i konstipacija. Razlika je samo u načinu konzumiranja jabuka. Jabuke se sastoje od rastvorljivih i nerastvorljivih vlakna, odnosno sadrže 64 posto nerastvorljivih i 32 posto rastvorljivih.

Dijareja – Rastvorljiva vlakna imaju konzistenciju gela u stolici u usporavaju probavu, a to je korisno za one koji imaju dijareju. Ova vlakna se nalaze u “mesu” jabuke, ali koru trebate ukloniti.

Konstipacija – Nerastvorljiva vlakna se nalaze u kori, pa jabuke treba jesti s korom u slučaju konstipacije. Ta nerastvoriljiva vlakna pomažu da stolica da brže prolazi kroz cijeva te potiču njihovo pražnjenje.

Američko istraživanje je pokazalo da žene koje redovno jedu jabuke imaju 13 do 22 posto manje problema s konstipacijom u odnosu na žene koje ne jedu jabuke. Jabuke su također bogate pektinskim vlaknima koji ima amfoterno djelovanje. Paradoksalno, mogu pomoći i kod dijareje i kod konstipacije ovisno o potrebama čovjeka.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci