Menu Close

EVO KAKO DA KISELITE KRASTAVCE NA SUNCU..

Okus koji vraća u djetinjstvo jesu krastavci ukiseljeni na suncu, a da biste napravili ovu savršenu salatu evo šta trebate uraditi.

Krastavce treba oprati, odrezati im vrh te uzduž zarezati sa četiri strane, ali ne do kraja. Na dno tegle stavite komad hljeba, na njega krastavce (nemojte ih puno pritiskati, kao za običnu zimnicu, dajte mu mjesta) te zalijte sa zasoljenom vodom (oko 2 do 3 kašike na litar vode).

Između krastavaca ugurajte listove, grančice, ali i cvijet kopra. Još jedan komad hljeba stavite na vrh (najbolje okrajak ili koricu). Kvasac iz hljeba će ubrzati fermentaciju. Teglu prekrijte tanjirićem i pola dana ostavite na suncu, a kasnije sklonite u sjenu. Krastavci će fermentirati, a ako voda previše izlapi, dodajte po potrebi.

Krastavci bi se trebali ukiseliti za tri do četiri dana, a ako su temperature visoke, onda i za kraće vrijeme. Kada su ukiseljeni, maknite hljeb (izvadite krastavce, maknite hljeb i krastavce ponovo vratite u tečnost) i teglu spremite u frižider. Te krastavce trebate potrošiti za sedam dana, jer duže od toga neće izdržati.

NAPOMENA: Umjesto hljeba možete koristiti sirće. Napravite mješavinu sirćeta, malo šećera i soli. Osim kopra, možete dodati i lovorov list, ali i biber u zrnu. Umjesto sirćeta ili hljeba, u teglu možete ubaciti i tri bobe zelenog grožđa. Dalji postupak u oba slučaja je isti.

Vezani članci