Menu Close

Evo kako da jednostavnim trikovima privolite djecu da jedu povrće..

U periodu kada svi misle na svoje zdravlje, i zdravlje bližnjih, jačanje imuniteta, naročito kod djece, je prioritet. Svima je poznato da djeca nisu ljubitelji povrća, ali uz male trikove lako ih možete prevariti na konzumaciju dnevne porcije koja je od iznimne važnosti za njihovo zdravlje. Djecu ne treba prisiljavati da jedu povrće jer što ih više forsirate da nešto naprave to će se ona više odupirati.

Pustite dijete da ogladni – Za vrijeme kuhanja ručka na sto stavite tanjir sa zdravim zalogajima. Kada vam vaše dijete kaže da je gladno nemojte mu davati nezdrave grickalice, već ih uputite do stola na kojem stoji tanjir s isjeckanim povrćem i pustite svoje dijete da samo posegne za njim. Ponudite im više opcija – Ako djeci ponudite samo jednu vrstu povrća, velika je vjerovatnoća da će ga odbiti. No, ako im omogućite da biraju između nekoliko vrsta raznobojnog povrća, sigurno će izabrati neku od opcija.

Dodajte malo maslaca – Veliki broj djece odbija povrće jer im je gorko, a to možete promijeniti blagim prženjem istog na malo maslaca. Uz to, maslac sadrži vitamine koji su posebno korisni za rast organizma. Budite dobar primjer – Djeca oponašaju ponašanje svojih roditelja pa ako vas vide da jedete povrće sigurno će i oni poželjeti da naprave isto.

Vezani članci