Menu Close

DVIJE PORCIJE OVOG MESA SEDMIČNO ZAŠTITIT ĆE VAS OD RAKA DOJKE..

Dvije porcije masne ribe tjedno mogle bi zaštititi žene od pojave raka dojke. Istraživanje je pokazalo da navika konzumiranja lososa smanjuje šanse od raka dojke za 14 posto.

Veliki pregled studija je pokazao da dvije tjedne porcije masne ribe poput lososa mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke za 14 posto, pokazuje novo kinesko istraživanje objavljeno u British Medical Journalu. Riba pruža omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjivanje upalnih procesa u njemu, kardiovaskularnom sustavu i drugim stanicama.

Ali istraživanja sugeriraju da čak i u bogatijim zemljama, kao što je primjerice Britanija, devet od 10 djece i dvije trećine odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Omega-3 masne kiseline ljudsko tijelo ne može proizvesti. Istraživači su analizirali podatke 26 studija iz SAD-a, Europe i Azije koje su uključivale 80.000 sudionika i preko 20.000 oboljelih od raka dojke.

Najnovije istraživanje pokazuje da i samo 0.1 dodatna grama ili 0.1 posto energije više na dan koji potječu od omega-3 masnih kiselina donose pet posto manji rizik od raka. Da bi to postigle žene trebaju jesti dvije porcije masne ribe tjedno kao što je tuna, skuša, losos, haringa ili srdele.

Spomenuta porcija ribe iznosi 140 grama. Bijela riba poput bakalara i lista također je zdrava, ali sadrži manje omega-3 masnih kiselina. Zbog načina prehrane bogatog ribom najmanji rizik od raka dojke je među ženama u Aziji. Treba imati na umu da su žene koje zdravije jedu često i mršavije, što također utječe na manji rizik od raka dojke.

Izvor: magazin.net.hr