Menu Close

DOMAĆI SLANCI – PROVJERENI RECEPT

Zahvaljujući drugarici kuharici i njenom provjerenom receptu više mi ne pada na pamet da idem u pekaru po slanac.

SASTOJCI

ZA SLANCE: Glatko brašno500 g, Svježi kvasac40 g (1 kocka), Kiselo vrhnje3 jušne žlice, Ulje50 ml,Mlijeko250 ml.. ZA SLANI PRELJEV: Glatko brašno3 žlice, Sol3 žlice, Vodapo potrebi, Slanac i lepinja (somun) su dva peciva koja sam uvijek radije kupio nego ih pokušao doma napraviti. Kupovnima je okus bio bolji nego kada sam ih pokušavao napraviti doma.

RECEPT

U brašno dodajte ulje, 3 velike žlice vrhnja i jednu dignutu svježu germu. Postepeno dodajte toplo mlijeko i s njim umijesite mekano tijesto kao za kruh. Preporučena tehnika mijesenja – “klopanje” minimalno 8 minuta :). Ostavite tijesto na toplom dok se ne poveća (digne) duplo u volumenu. Dignuto tijesto još jednom kratko premijesite i od njega odvojite kuglice veličine jajeta.

Svaku kuglicu razvaljajte kao za tortilje te je onda namotajte u roladu tj. u slanac. Prije nego slance stavite u pećnicu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja. Slance pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Par minuta prije nego su gotovi izvadite ih van, posipajte slanim preljevom i vratite u pećnicu da se završe.

Slani preljev napravite od 3 žlice brašna, 3 žlice soli i tople vode. Lagano dodavajte vodu dok ne dobijete smijesu malo gušću od smjese za palačinke. Kada su slanci gotovi pokrite ih par minuta s krpom da otpuste i to je to. Više vam niti jedna pekara u gradu neće imati dovoljno dobre slance.

Vezani članci