Menu Close

DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA IZ RERNE, BEZ KONZERVANSA: SLATKA ZIMNICA U KOJOJ ĆETE UŽIVATI..

SLATKA ZIMNICA U KOJOJ ĆE UŽIVATI CIJELA PORODICA..

Potrebni sastojci: 5 kg šljiva ( pogačarke, sitnije i slađe, kraće se kuhaju ), 1 kg šećera ili 200 gr po kilogramu ( opet može i po ukusu ), šerpa od 10 ili 12 litara, varjača, tegle, poklopci novi ili korišteni ali bez ogrebotina, tepsija, krpe

Priprema: Šljive dobro oprati iz dvije vode. Prva voda svaku posebno, a druga voda može i više komada odjednom. Povaditi kopice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuhati. Na pola mjere iscjepanih šljiva pospite pola mjere šećera. Preko ide ostatak šljiva, pa preko njega i ostatak šećera. Rerna nam se za to vreme zagrijala na 200 stepeni.

Stavite u rernu, skroz dole. Dva sata se kuha na 200 stepeni, promiješa se na pola sata. Poslije dva sata smanjite temperaturu na 150, pa kuhajte još sat i po. Potrebno je oko tri i po sata do željene gustine. Nekome će možda trebati manje, a nekome više vremena. Pazite samo da ne zagori i da tog safta ne ostane premalo, jer će se on dodatno zgusnuti kada se bude pekmez od šljiva hladio.

Kada se pekmez skuhao otvorite rernu da se ohladi do 100 stepeni. Stavite tegle u pleh i poklopce i držite u rerni na 100 stepeni 15 – 20 minuta. Izvadite iz rerne, punite tegle i vratite u rernu na 100 stepeni još sat vremena, a može i malo duže. Kada izvadite iz rerne tegle sa pekmezom odmah ih tako vrele zatvarajte. Stegnite i ostavite da se ohlade. Čuvati na suhom i tamnom mhestu do konzumiranja.

Vezani članci