Menu Close

DOLCELINA ČOKOLADNA TORTA U KOJOJ ĆETE UŽIVATI

Obično se za ovaj praznik sprema baklava, slatko od jufke i oraha koje se zaliva agdom. Međutim, žene za ovaj praznik spremaju kolače, a posebno torte koje nazivaju bajramskom tortom.

Torta je spoj modernog i tradicionalnog i njen puni naziv je Dolcela bajramska čokoladna torta. Jednostavno, ovoje recept koji je oduševio naše gledateljke, a svi koji se odvaže i ovu tortu naprave, pamtit će je po dominantnom okusu Dolcela čokolade koja je, pored jaja i šećera, glavni sastojak ove neodoljive slastice.

Tradicionalnu notu ovoj torti dalo je šerbe, odnosno agda koja se dodaje u tortu kako bi bila sočnija, a sve je upotpunio preliv od maline i Dolcela slatko vrhnje Šlag 5+. Tokom praznika se družimo, posjećujemo svoje najmilije, ali i dočekujemo goste. Sačuvana je tradicija da se na Bajram posluži i slatko koji ćete pamtiti i spominjati sve do narednog Bajrama.

Ova torta je, pored raznolikog slatka poput baklave, tufahija, ružica i kadaifa, sigurno dobitna kombinacija za mnoge domaćice koje će za Bajram spremati našu Dolcela bajramsku čokoladnu tortu. Potrebni sastojci: 350 g Dolcela čokolade za kuhanje, 225 g putera, 200 g šećera u prahu Dolcela, 100 ml vode, 5 jaja, 250 g smrznutih malina, 3 kašike šećera u prahu, 1 vanilin šećer, kakao, 200 ml slatkog vrhnja..

Čokoladu i puter otopite na pari. Od 70 g šećera i 100 ml vode napravite agdu. Agdu je dovoljno kuhati 5 minuta. Kada je agda gotova, dodajte je u otopljenu čokoladu i puter. Smjesu malo prohladite. Dok se smjesa hladi, mikserom izmutite jaja sostatkom šećera. Kad dobijete udvostručenu masu, ručno sjedinite jaja i čokoladu kako bi smjesa ostala prozračna.

Pripremite kalup promjera 24 cm, obložite ga papirom za pečenje i namažite puterom stranice. Kako se torta peče u vodenoj pari, kalup zaštitite aluminijskom folijom. Izlijte smjesu u kalup te kalup smjestite u dublu tepsiju u koju ćete naliti ključalu vodu i sve zajedno smjestite u rernu te tortu pecite na 130 stepni 60 minuta.

Dok se torta peče, pripremite preliv od maline tako što maline kuhate s 3 kašike šećera u prahu i jednim vanilin šećerom. Preliv kuhate otprilike 10 minuta, a nakon toga ga procijedite kako biste dobili masu bez sjemenki od malina. Za dodatnu notu svježine kolač poslužite uz kašiku slatkog vrhnja koje umutite ručno.

Izvor: hayat.ba

Vezani članci