Menu Close

DODIK U HRVATSKOJ DOŽIVIO ŠOK: “Meni je Bosna zakon, Bosanci su mi prva liga!”

“Hrvatska ima svoju državu, Srbija ima svoje dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju. Prema tome, na taj način ćemo se kretati, vidjeti, sarađivati na onim pitanjima na kojima možemo”. Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a bio je danas u Hrvatskoj. Dodik je na Baniju stigao helikopterom, kako bi posjetio kuću obnovljenu novcem entiteta Republike Srpske.

Dodik: Kod Putina sam dogovorio plin po cijeni kao i prije rata. Novinar Nove TV pitao ga je o čemu je prekjučer razgovarao s Vladimirom Putinom u Moskvi, a o čemu s hrvatskim predsjednikom Milanovićem na svom imanju prije sedam dana. Dodik tvrdi da je kod Putina dogovorio nabavku plina po cijeni kao i prije rata.

“Tamo stvari izgledaju sasvim normalno, sasvim uređeno, nema nikakvih nestašica, ljudi žive, restorani su puni”, rekao je. Evo kako je komentirao sastanak s Milanovićem: “Hrvatska ima svoju državu, Srbija ima svoje dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju. Prema tome, na taj način ćemo se kretati, vidjeti, sarađivati na onim pitanjima na kojima možemo”.

Dodik: Kakva Bosna? Bosna je za nas veliki problem. Jedan od domaćina rekao je da je njemu Bosna zakon i da su mu Bosanci prva liga. Dodik je na to reagovao iznoseći tvrdnje suprotne Ustavu Bosne i Hercegovine, po kojem su Bošnjaci, a ne muslimani, konstitutivan narod.

“Nema Bosanaca! Kad mi nećemo Bosnu, što ti hoćeš? Kakva Bosna? Bosna je za nas veliki problem. Nemamo ništa od toga, samo imamo problem. Slušaj, u Jugoslaviji nije moglo Srbi, Hrvati, muslimani, i onda rasturiš Jugoslaviju, onda natjeraš te iste Srbe, Hrvate i muslimane da moraju živjeti”, uzvratio je vidno nezadovoljni Dodik.

(S.Bosna)

Vezani članci