Menu Close

DEKAN SEAD TURČALO: “Najveću prijetnju za sigurnost BiH predstavlja ekstremno političko djelovanje SNSD-a i HDZ BiH”

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini uskoro ističe, a već je jasno da će, ako Rusija u Vijeću sigurnosti uloži veto, u BiH doći snage NATO-a. Koliko je to realno, te ko predstavlja prijetnju po sigurnost u BiH, ali i koliko radimo na energetskoj sigurnosti samo su neka od pitanja na koja u BUKA intervjuu odgovara dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo.

BUKA: Ministar odbrane BiH je, skupa sa zamjenicima, u ponedjeljak primio ambasadore SAD-a, Francuske, Njemačke, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije pri NATO-u. Šta predstavlja ova posjeta za BiH, da li ona nosi neku konkretnu poruku?

Posjete je sa sobom nosila najmanje dvije poruke. U prvom redu da Sjevernoatlantski savez želi naglasiti da je zainteresiran za regiju i svjestan njezine fragilnosti posebno u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu i činjenice da Ruska Federacija sve otvorenije šalje prijeteće poruke u kontekstu NATO puta Bosne i Hercegovine. Druga poruka je da je NATO spreman za slučaj da Rusija svojim vetom onemogući produžetak mirovne misije Althea u Bosni i Hercegovini.

BUKA: Kako gledate na to da su sastanku prisustvovala oba zamjenika ministra odbrane među kojima je i Mirko Okolić, kadar SNSD-a, stranke koja se u javnosti predstavlja velikim protivnikom sjevernoatlanskih integracija?

Nije to uopće iznenađujuće. Ne bih rekao da je SNSD u bilo čemu konzistentan osim u nastojanju da nanese štetu državi Bosni i Hercegovini, a time direktno i entitetu Republika Srpska. Zamjenik ministra odbrane Okolić je sigurno razumio poruke o kojima sam govorio u prethodnom pitanju.

BUKA: Uskoro ističe mandat misiji EUFOR-a u BiH, operacija Althea. U sigurnosnom smislu, zašto je prisustvo snaga EUFOR-a u BiH bitno?

Misija EUFOR-a ima snažniji simbolički značaj u smislu održavanja stabilnog sigurnosnog okruženja u Bosni i Hercegovini nego što može biti faktor ozbiljnog odvraćanja u slučaju ozbiljne sigurnosne prijetnje. Sam broj i sastav EUFOR-a, uprkos nedavnim pojačanjima, nije adekvatan u trenutnim geopolitičkim i sigurnosnim okolnostima.

Uvjeren sam da su međunarodni akteri svjesni toga te će nastaviti sa postepenim proširenjem sastava misije i paralelnim planiranjem scenarija u slučaju ozbiljnog narušavanja mira u Bosni i Hercegovini ili prekidom misije usljed veta Ruske Federacije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Cijeli intervju pročitajte na BUKA.com

(S.B)

Vezani članci