Menu Close

CRVENE NAMIRNICE: DONOSIMO SEDAM RAZLOGA ZAŠTO JE ON KRALJ SVIH OBROKA..

Pijace i prodavnice su prepune paradajza, kome je sad sezona, tako da nema izgovora da se ne nađe na vašem meniju. Savršeno ide uz meso, ribu i ostalo povrće, a možete ga uzgajati i sami. Mi vam otkrivamo sve blagodeti ove ukusne crvene namirnice.

Prepun je vitamina C – ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B, te vitamin E i K. Bogat je kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, a posebno gvožđem. Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno dejstvo i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Reguliše probavu i sprječava negativno djelovanje bakterija. Podstiče stvaranje karnitina – sličnog aminokiselinama, koji razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju. I straživanja su pokazala kako konzumiranje paradajza ili njegovih prerađevina smanjuje nivo holesterola i triglicerida. Paradajz je prepun i drugih hranljivih sastojaka, poput beta karotena, luteina i zeaksantina koji se često nazivaju “vitaminima za oči”.

Ova namirnica je jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuvanjem i pasiranjem) ne gubi nutritivne vrijednosti. Plodovi paradajza savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti, a njihov slatko kiselkasti ukus je nezamjenjiv, piše Kurir.rs.

Vezani članci