Menu Close

CRNI LIMUN: PUN MINERALA I VITAMINA, ODLICAN JE ZA IMUNITET

Sušeni “limun” se koristi za dodavanje aroma kuvanim jelima kao što su supe, čorbe, ali i ribi, mesu sa roštilja ili povrću. Može se staviti direktno u vodu u kojoj se kuva pasulj, pirinač ili sočivo.

Potiče iz Omana. Koristi se u pripremi skoro svih vrsta jela i ponekih vrsta pića. U jela se crni limun dodaje cijeli ili izmrvljen. Ako je u prahu često je dodatak poslasticama. Sadrži vitamine, kalcijum, kalijum i minerale. Crni limun je začin koji potiče sa bliskig istoka. Dobija se od vrste citrusa koja se uzgaja na Sredozemlju i u Južnoj Aziji.

Vodi poreklo iz Omana, važan je sastojak kuhinje Iraka, Irana i država Persijskog zaliva. U Iraku ga zovu “noomi basra”, “limun Basre”, a naziv potiče od činjenice da je prvi put stigao u luku Basra. Crni limun sadrži minerale, vitamin C i D, kalijum i kalcijum. Ima karakterističan ukus. Pored crnog koristi se i žuti sušeni limun. Oba su veličine oraha.

Gdje se sve koristi sušeni limun

Najčešće se koristi kao dodatak kuhanim jelima, supama, čorbama, ribljim specijalitetima, kao i jelima sa roštilja. U jela se dodaju cijeli ili u prahu, a u praškastom obliku odlični su za kolače. Crni limun je vrlo mirisan, pomalo gorak, ima blago fermentisani ukus, pa se koristi za povećanje ukusa kiselosti u jelu.

Vezani članci