Menu Close

ČOKOLADNI MOUSSE: ZA LJUBITELJE AVOKADA..

Avokado je lako probavljiv, ima protuupalna svojstva i stimulira rad mozga.

Potiče probavu i izoštrava vid – Avokado je dobar izvor prehrambenih vlakana koji pojačavaju volumen stolice i tako potiče uravnotežuje probavnog sustava. Uz to sadrži moćni antioksidant lutein kojeg su studije povezale s dobrim vidom. Točnije, lutein sprječava makularnu degeneraciju oka.

Pomlađuje i proljepšava – Avokado je bogat izvor vitamina E koji obnavlja stanice, održava elasticitet kože, pomlađuje njenu strukturu, te čini kosu zdravijom. Ne samo da ga možete jesti, već i njime mazati lice i kosu. Ne čudi što je sastojak brojnih kozmetičkih preparata za uljepšavanje.

Zdravi je izvor omega-6 masnih kiselina, koje organizam ne proizvodi nego je potrebno da ih unese putem hrane. One su važne za očuvanje zdravlja kostiju te obnovu kože i kose. Avokado čuva i zdravlje srca te snižava loši holesterol u krvi, pored mnogih drugih dobrobiti koje donosi.

Kremast je i može se koristiti u slanim ili slatki receptima. Jedan od jednostavnijih recepata sa avokadom je čokoladni mousse, za čiju pripremu su potrebni sljedeći sastojci: 2 zrela avokada, 30 g sirovog kakaa u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili više po ukusu), Prstohvat morske ili himalajske soli, Prstohvat vanilije u prahu.

Sve sastojke stavite u procesor i izblendajte u kremastu homogenu smjesu. Ako imate problem sa blendanjem, možda je avokado nezreo ili dodajte kašiku-dvije biljnog mlijeka da pomognete miksanju. Servirajte u staklenim čašicama sa biljnim šlagom, svježim malinama ili ananasom, i rashladite prije jela. Podijelite sa najdražima i uživajte!

Kako prepoznati da je avokado sazrio?

Avokado je najbolje jesti kad je u potpunosti sazrio. S obzirom na debelu koru, to je ponekad teško ustanoviti. U otkrivanju zrelosti ploda poslužit će vam sljedeći trik: pokušajte oguliti malu peteljku na vrhu avokada. Ako se peteljka može lako ukloniti, a ispod nje se nalazi kora svijetlozelene boje, u ruci imate sazrio plod. Ako se peteljka ne može oguliti, plod još nije sazrio. No ako uspijete skinuti peteljku bez većih problema, a ispod nje nađete smeđu površinu kore, kupili ste plod koji je prezrio, i više nije ukusan za konzumaciju.

Vezani članci