Menu Close

ČISTI KRV, LIJEČI PLUĆA, UBIJA VIRUSE – Antibakterijska i antivirusna svojstva ove biljke su nevjerovatna.

Medvjeđi luk ili srijemuš jedna je od moćnih samoniklih biljaka koja obnavlja tijelo od glave do pete. Sadrži obilje eteričnih ulja, vrijedne minerale, soli, šećer, vitamin C, karoten, bjelančevine, masti i alicin.

Ukoliko protrljate bilo koji dio biljke među prstima, osjetit ćete karakterističan miris bijelog luka. Ali, kada zagrizete listić srijemuša, njegov glavni sastojak alin, pod utjecajem kisika, pretvara se u alicin, koji blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem i pomaže da krvne žile ostanu mlade i elastične.

U isto vrijeme, sprečava da se krv lijepi za krvne žile. Pored toga što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Travari kažu da je dovoljan samo gram srijemuša dnevno da potaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče venama.

STARI NARODNI RECEPTI

Esencijalne kapi – Sitno izržite listove ili lukovice srijemuša tako da rastresito napunite bocu do grlića. Masu naliti domaćom rakijom jačine 38-40 posto. Držite 14 dana bocu na suncu ili negdje na toplom i pri izvoru svjetlosti. Procijedite i pijte 14 do 15 kapi dnevno sa malo vode. Ove kapi reguliraju krvni pritisak i čiste krvotok.

Sirup za jak imunitet – Dvjesto grama srijemuša s lukovicom samljeti ili sitno narezati i preliti litrom i po hladne vode. Nakon što odstoji pokriveno preko noći, odvojiti tekućinu, a srijemuš dobro propasirati. U sve to dodati kilogram šećera ili meda i lagano kuhati 10 do 15 minuta. Uzimati tri puta na dan po jednu kašikicu.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Vezani članci