Menu Close

BRUSNICA: Ima antibakterijsko, antifungalno, antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo.

Brusnica (lat. Vaccinium vitis-idaea, engl. Cowberry) je biljka iz porodice Ericaceae. Indijanci su prvi otkrili njena lekovita svojstva pa su je koristili kao namirnicu i lek.

Raste u vidu zimzelenog žbuna čija je maksimalna visina 40 cm, a izdanci su dugački do 2 m. Tokom leta listovi su tamno-zeleni, a zimi gube hlorofil i postaju crveni. Cvetovi su u obliku zvona i nalaze se na vrhu izdanaka. Plodovi brusnice su okrugle crvene bobice koje imaju kiseo ukus. Sadnice su dugovečne i traju oko 30 godina.

Pošto je brusnica otporna na hladnoću, uglavnom raste na severnoj hemisferi. Prijaju joj kisela tla sa humusom i sunčana mesta na kojima nema padavina. Od 1960. godine se komercijalno uzgajala u Holandiji i drugim evropskim zemljama. Posebno je popularna u Severnoj, Istočnoj i Centralnoj Evropi.

Od brusnice se priprema: čaj, sok, smuti, vino, džem, pekmez, kompot, zatim se dodaje pitama, kolačima, mafinima, pečenju, salatama, itd. Plod se može osušiti, zamrznuti ili jesti dok je svež. Ako se konzumira u svežem stanju, preporučljivo je da se pomeša sa šećerom jer se na taj način čuvaju hranljive materije i ukus.

Brusnica za čaj postoji u filter vrećicama, kandirana i u rinfuzu, a on se može praviti i od sušenih listova biljke. Ima ga u supermarketima, biljnim apotekama, prodavnicama zdrave hrane i na pijaci. Najpoznatija podela brusnice je na evropsku i američku čiji plodovi mogu biti poslastica ili lek. Pošto je veoma lekovita, smatra se super hranom, prirodnim antibiotikom, uroantiseptikom i diuretikom. Ima antibakterijsko, antifungalno, antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo.

Lekovitost i zdravlje

100 gr brusnice sadrži 36 kalorija, od čega su 1,3 gr proteini, 7,5 gr ugljeni hidrati i 0,1 gr masti. Čaj od brusnice je bogat: vitaminom A, vitaminima B grupe (B1, B2, B3), vitaminom C, K i E, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, fosforom, organskim kiselinama, benzolnom kiselinom, fenolima, polifenolima, antocijanima, proantocijanidinima i biljnim vlaknima.

Ima osvežavajući ukus i može se mešati sa drugim čajevima i sokovima. Dobro ga je piti jer:

Sprečava nastanak srčanih oboljenja, dijabetesa, arterioskleroze i reumatskih bolesti; pospešuje funkciju jetre i bubrega; reguliše protok limfe kroz organizam; normalizuje rad digestivnog trakta; pomaže u borbi sa viškom kilograma jer sagoreva masti i izbacuje toksine iz organizma;
ubrzava metabolizam; sprečava zatvor, nadimanje i grčeve u stomaku.

snabdeva organizam vitaminima i mineralima; čuva zdravlje očiju; sprečava stvaranje karijesa, propadanje zuba, tj. parodontopatiju i upalu desni;
sprečava prianjanje bakterija za zidove mokraćne bešike pa uspešno otklanja ešerihiju koli, hlamidiju, i druge bakterije; sprečava vraćanje infekcija u urinarnom traktu; pomaže u lečenju gljivičnih oboljenja (kandide); pomaže kod čira na želucu jer sprečava prianjanje Helikobakter pilori na zidove želuca; sprečava nastanak i širenje čelija raka dojke, debelog creva i želuca;

Nuspojave i neželjena dejstva

Iako je lekovit, sa ovim čajem se ne sme preterivati jer sadrži veliku količinu oksalata koji stvaraju kamen u bubregu ili uzrokuju njegovo napredovanje. Tokom dana ne treba piti više od tri šolje čaja jer veća količina može izazvati mučninu i dijareju. Posle nedelju dana bi trebalo napraviti pauzu. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i ljudima koji su alergični na aspirin. Smatra se da deca smeju da konzumiraju ovaj čaj od osmog meseca, ali najbolje je konsultovati se sa pedijatrom.

Recept: kako skuvati i napraviti domaći čaj od brusnice?

Klasičan čaj od brusnice – Sastojci: 1 filter kesica ili 1 kašičica svežih plodova brusnice; 250 ml vode.
Priprema i korišćenje: Ključalom vodom preliti filter kesicu ili sveže plodove brusnice i ostaviti 10 min da odstoji. Izvaditi filter kesicu i piti topao napitak, ili sačekati da se ohladi i dodati kockice leda.