Menu Close

BOSANSKI LONAC ZA SAVRŠEN RUČAK..

Omiljeno jelo ima dugu tradiciju u cijeloj regiji, a porijeklom je iz srednjovjekovne Bosne kao radničko jelo bosanskih rudara.

Sastojci: 600 g Juneće meso od vrata, 400 g Janjetina ili teletina, 4 veće mrkva, 4 glavice crveni luk, 1 manja glavica Kupus, 1 veći komad Plavi patlidžan, 3 Paprike, 3 veća komada Krompir, 3 Paradajz, 1 glavica Bijeli luk, 1 Paštrnjak, 200 g Mahune puterice, 2 Korijen peršunam, Malo soli i bibera, Biber u zrnu

PRIPREMA:

Povrće i meso dobro operite i posušite. Mrkvu oljuštite i isjecite je na veće komade. Crni luk oljuštite pa svaku glavicu isjecite na osam djelova. Mahune ostavite čitave (vodite računa da nema niti) i da je svježa. Glavicu kupusa isijecite na osam djelova. Meso dobro začinite biberom i solju i stavite u lonac.

Plavi patlidžan oljuštite i isijecite na krupnije komade. Paprikama odstranite peteljku i sjemenke. Paradajz ostavite cjeli, bijeli luk nek ostane u opni, paštrnjak nek ostane cijeli, a celer i peršun isijecite na veće komade. Krompir isijecite na tri dijela.

Ovim redom slažite namirnice u odgovarajući lonac (meso će vam biti u sredini), na kraju pospite sa malo bibera, dodajte malo bibera u zrnu i soli pa nalijte vodu skoro da prekrije sve. Lonac poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko tri-četiri sata. Ako imate zemljani lonac kuhajte i njemu. Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo. Vrijeme pripreme: 1 sat i 15 minuta..

Vezani članci