Menu Close

Boražina je diuretik, jača energiju, koncentraciju i imunitet..

Prvo mlado povrće koje sam u proljeće imala u vrtu bila je ova boražina. Sama se zasijala i niknula je na gredici gdje sam zasijala peršin. Peršin mi nije niknuo, ali je na gredici ostala ova biljka.

Prihvatila sam ovu promjenu i svako jutro radila sokove od mladih listova. Moram priznati da sam svako jutro bila prilično vesela i raspoložena. Čak i kada nisam bila baš raspoložena, okrenulo se na pozitivno. Tek sam kasnije shvatila da je to dobrim dijelom bilo baš zbog utjcaja ove biljke

Sok je izrazito jake zelene boje. Nije ni čudo jer boražina je posebna po svom sastavu. Boražina je najbolji izvor gama-linolenske kiseline GLA (omega-6) i sadrži najveću koncentraciju ove kiseline u prirodi. Gama-linolenska kiselina ima dokazano djelovanje na upalu. Boražina je diuretik, jača energiju, koncentraciju i imunitet. Odličan je dodatak prehrani i preporučuje se kod neishranjenosti i za oporavak nakon bolesti. Poboljšava apsorpciju željeza. Regulira rad hormona kod žena.

Možda najpoznatiji efekt uživanja u ovoj jestivoj biljci je dobro raspoloženje, odmah, isti čas nakon konzumacije. Od davnina se koristila kao blagi antidepresiv koji ne izaziva naviku, pa čak se spominje i kao biljka koja daje hrabrost u kontekstu rimskih osvajanja. Danas bi mogla naći primjenu pred ispite koji izazivaju tremu, ili u jutrima nakon burne noći kada nam treba hitan oporavak. U svakom slučaju divno je jutro započeti s nečim što vam diže raspoloženje, mijenja u pozitivu i vedri. To je boražina.

Boražina ima dlakave, mesnate listove i to nije prepreka u konzumaciji. Danas svi imamo blendere i možemo uživati i u tim nešto razvijenijim sirovim listovima u raznim napitcima i kremama. Dlačice jednostavno nestanu mljevenjem. Termičkom obradom također nestanu. Okus je blag i neutralan.

Podsjeća na krastavce. Zato je ove listove vrlo jednostavno kombinirati sa jabukom i limunom koji daju još bolji okus ovom soku. Jabuka i limun su voćke koje kao baza obavezno idu u bilo koji sok koji radim. Vrlo često dodajem i jednu grančicu mente koja daje dodatnu svježinu soku.. Sastojci za blender: 10 – ak mladih listova boražine), 1 limun, 2 ili 3 jabuke, grančica mente, voda