Menu Close

Bijeli dud i višnja: Obje vrste voća imaju veliki ljekovit potencijal.

Bijeli dud je vrlo slatkog okusa dok je višnja izuzetno kiselog okusa. Kombinacija s bijelim dudom ublažava kiselost višnje i smoothie je ugodnog okusa.

Obje vrste voća imaju veliki ljekovit potencijal. Osim ljekovitosti primijetila sam još jednu karakteristiku. Kada višnje usitnjavate u blenderu, stvara se ogromna količina guste pjene koja je neugodna i nekako masna. Općenito, stvaranje pjene je nepoželjna pojava i obično pjenu izbacujem. Kada se u blender dodaju plodovi bijelog duda, pjene gotovo da nema. Još jedan razlog zašto koristiti kombinaciju višnje i duda.

Dud je teško brati, pogotovo visoke grane. Međutim, samo stablo ima savršen mehanizam za tu gomilu plodova. Zreli plodovi jednostavno padaju, a nezreli ostaju i teško se odvajaju od peteljke. Jedino što vi morate napraviti je staviti jutenu prostirku ispod stabla i svakodnevno je prazniti. Na taj način nećete imati nered i opale plodove ćete moći koristiti. Točno ćete znati da su plodovi svježi, netom opali. Ostavite nešto plodova i životinjama. To se uvijek i dogodi, jer bijela murva obilno rodi i za sve ima dovoljno i obilno!

Sastav i ljekovitost duda

Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline (limunska i jabučna), vitamine C, B, K, A, i E, željezo, kalij, mangan i magnezij, pektine i druge korisne tvari. Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u superhranu, jer sprječava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti.

Ljekovita svojstva višnje

Višnje su poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima i antioksidativnom djelovanju. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin. Jaka antiupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje boli kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.
U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Sastojci koje stavljate u blender: plodovi bijelog duda, očišćebe višnje, voda.. Plodove višnje i duda stavljate u sličnom omjeru s manjom količinom vode. Nakon rada blendera dobijete gusti napitak koji razrjeđujete s preostalom količinom vode. Nema neugodne pjene, a napitak je gust, crven i čista koncentracija zdravlja!