Menu Close

BAKLAVA: Tradicionalni kolač za posebne prilike

Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke i da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.

Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za Bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, pripremaju za Božić.

Sastojci:

● 1 kg kora za baklavu

● 800 grama krupno mljevenih oraha

● pola litra ulja

● 250 grama maslaca ili margarina

Za tirit:

● dvije kašike maslaca

● brašna po potrebi da se tirit može izmrviti

Za agdu:

● 1,5 kg šećera

● 1 kesica vanilin šećer

● pola limuna

● 1 litar vode

Priprema:

Na podmazanu tepsiju staviti jednu koru pa je malo poprskati sa uljem i onda drugu isto tako poprskati i tako 4 puta. Nakon toga, tu 4. koru pospemo prethodno pripremljenom smjesom napravljenom od oraha, tirita i šolje šećera.

Zatim stavimo novu koru, pouljimo i pospemo smjesom, a na kraju isto kao na početku ostavimo 4 prazne kore, s tim da opet svaku poprskamo ulje.
Kad sve složite, treba maslac rastopiti i preliti preko baklave.

Tako složenu baklavu zatim treba izrezati i peći se na laganoj vatri, odnosno na 150 stupnjeva, oko 40 minuta. Pečenu baklavu zaliti sa agdom, s tim da malo agde treba na kraju ostaviti, još je malo do ukuhati i preliti preko baklave.

Priprema tirita: Na određenu količinu brašna dodaju se žumanca i rastopljeni maslac. Smjesa se mješa mikserom sasvim polako, tako da se prilikom mješanja dobiju mrvice zvane tirit. Nakon toga potrebno je tirit ostaviti da se suši neko vrijeme i potom je spreman za dodavanje u kolače.

Izvor: Doznajemo.com

Vezani članci